torsdag 29 december 2011

Livslinjer av Nancy Huston

En annorlunda släktsaga från nutid till andra världskrigets Tyskland.

Handling: Berättelsen tar sin början i 2000-talets Kalifornien Där lever Solomon, en brådmogen, bortklemad Bushbeundrare som fascineras av groteska bilder av döda irakier på internet. Historien rör sig bakåt i tiden, via New York, Haifa och Toronto, till andra världskrigets Tyskland. En resa där hemligheter nystas upp och där nuet ständigt jagas av det förflutna. 

Mot en bakgrund av terrorism, konflikten mellan Israel och Palestina och nazisternas gärningar, försöker barnen förstå sin omgivning och de vuxnas beteende. En efter en, år 2004, 1982, 1962 och 1944, lägger de sina bitar till familjens pussel. Det är mer som går i arv än det födelsemärke som de bär, och i familjen finns en hemlighet som har påverkat dem alla på ett djupare plan än de själva inser. 

Allting börjar i München där gammelfarmor Kristina som liten flicka upptäcker att den tyska familj hon bor hos inte är hennes egen. Som bebis rövades hon bort av nazisterna, som en del av Himmlers fruktansvärda projekt Lebensborn, det mänskliga avelsprogram som gick ut på att förädla den ariska rasen. Upptäckten sätter spår i hennes själ - spår som hon kommer att föra över till sina barn och barnbarn, trots att hon aldrig avslöjar sin fruktansvärda hemlighet... 

Den här boken är annorlunda upplagt mot många andra böcker. Om ni sett filmen Memento förstår ni vad jag menar. Nu är den här inte lika extrem utan boken består av fyra delar, en för varje generation.

Boken väcker känslor på många sätt. Man får många funderingar över hur ett barns uppväxt påverkar hur man blir som vuxen. Jobbigast är att läsa den första delen om den överbeskyddade och överintelligenta Sol (jag har själv en femåring hemma och har väldigt svårt att känna igen honom i den sexåriga Sol) men boken börjar växa när familjen åker till Tyskland där släktens historia började. Visserligen berättas boken av fyra sexåringar men det handlar lika mycket om de vuxna omkring dem vilket gör att boken inte känns barnslig eller enkel.

Boken handlar både om familjerelationer och nutidshistoria och man får många funderingar och lärdomar på 247 sidor (den inbundna). Dels lär jag mig lite om andra världskriget som jag inte alls kände till (projektet Lebensborn) och dels får man lite Mellanösternhistoria (Israel - Palestina). Så jag är mycket nöjd med min julklappsbok som jag fick av sambon.

4 kommentarer:

  1. Låter väldigt intressant, jag brukar gilla böcker av det här slaget. Den får jag nog skriva upp på min "Att läsa"-lista!

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: Jag tyckte mycket om den eftersom den var både intressant och lagom lärorik (inte för teoretisk).

    SvaraRadera
  3. Den boken tyckte jag väldigt mycket om:)

    SvaraRadera
  4. Nattens bibliotek: Eftersom jag också gjorde det så förstår jag dig :-).

    SvaraRadera