torsdag 7 juni 2012

Från andra sidan graven av Simon Beckett

En riktig sträckläsarbok!

Handling: Vid första anblicken kunde det ha varit vad som helst - en sten, en trädrot, en växt av något slag. Men ur hedens fuktiga jord stack resterna av en hand upp, benen blänkte vita.

Det har nu gått åtta år sedan kroppen av en ung flicka hittades begravd ute på den ödsliga Dartmoorheden. Polisen var helt säker på att hon var ännu ett av våldtäktsmannen och seriemördaren Jerome Monks tonårsoffer. Monk erkände till slut och sattes bakom lås och bom. Rättsantropologen David Hunter och de andra i teamet ansåg fallet vara löst.
En morgon ringer det på David Hunters dörr. Där står kriminalpolis Terry Connor, en av dem som jobbade med Monkfallet. Han berättar att Monk har lyckats rymma från anstalten. Monk verkar nu ha siktet inställt på hämnd och hans måltavla är alla som ingick i teamet för åtta år sedan. Motvilligt låter Hunter sig övertalas att på nytt engagera sig i fallet. Snart upptäcker han att inget egentligen är som de en gång trodde. Under den gastkramande jakten blir Hunter alltmer osäker på vem han egentligen kan lita på. 


Det här är Simon Becketts fjärde bok om David Hunter. Av någon anledning föll inte förra mig helt i smaken trots att även den sträcklästes. Men det var lite för mycket saker jag störde mig på i den. I den här går det bättre. Visserligen har jag svårt för böcker där huvudpersonen i bok efter bok blir en måltavla för en brottsling. Det blir lite för mycket av det goda för mig då. Och läser man baksidestexten så inser man att även den här boken är det. Men nivån fungerade för mig. 


Simon Becketts böcker är kanske inga fempoängare men jag har alltid gillat böcker med rättsläkare eller som här rättsantropologer eller liknande som huvudpersoner. Andra (gamla och nya) favoriter är Patricia Cornwell (som jag visserligen slutat läsa), Kathy Reichs (har läst de som översatts), Elly Griffiths och Elias Palm. Har jag missat någon som jag också borde läsa?

4 kommentarer:

 1. Aldrig läst något av Beckett men kanske borde göra det. Omslaget påminner väldigt mycket om Elly Griffiths svenska omslag :)

  SvaraRadera
 2. Nilma: Det är inte omöjligt att du kommer gilla hans böcker.

  SvaraRadera
 3. Gillar verkligen Becketts böcker. Lite skönt med annan huvudperson än den klassiska polisen. Kanske därför jag även gillar Elly Griffiths. Nu har jag bara läst 2 av Griffiths böcker men även hon blir måltavla för brottslingen i båda böckerna.

  SvaraRadera
 4. Bokfröken: Jag tycker också om lite variation på huvudpersoner. De enda jag har svårt för är när journalister ska lösa brott.

  SvaraRadera