måndag 5 november 2012

I tystnaden begravd av Tove Alsterdal

En av årets bästa deckare!

Handling: Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa på gården Rauhala hemma i Tornedalen.

I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän, och flyr mot gränsen.

Katrine, som just har fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde. I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer.

Medan midvintern långsamt släpper sitt järngrepp över Nordkalotten dras deras historier allt närmare varandra, tills allting slutligen löper samman i den utkylda mangårdsbyggnaden på Rauhala - ett namn som betyder lugnet, friden.

I tystnaden begravd är en storslagen och svart släktkrönika som sträcker sig tillbaka genom nästan hela 1900-talet, från Tornedalen och österut, in i det mytomspunna Karelen och fallna Sovjetimperiet. Den skildrar människans längtan efter ett liv som är värt att leva.


Inläsare: Anna-Maria Käll

Den här boken utspelar sig till stor del i norra Sverige i Kivikangas (som jag tror är påhittad?). Katrine befinner sig vid ett vägskäl i livet vilket leder till att hon istället för att sälja det nyupptäckta släkthuset åker dit och ramlar över gamla hemligheter. Hon lär känna en del av byns invånare och tar sig även till Ryssland för att forska i vad som egentligen hände då för länge sen.

Den här är så mycket mer än en deckare. Den är spännande, den innehåller en hel del historia men som serveras på ett lättsmält sätt. Den handlar om relationer och val människan ställs inför. En deckare som har det mesta!

Anna-Maria Käll gör ett väldigt bra jobb som inläsare.

6 kommentarer:

 1. Jaa, visst var den bra! Jag tyckte också jättemycket om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mycket ditt och Bokbrus inlägg som gjorde att jag lyssnade på den. Så tack för tipset :-).

   Radera
 2. Kivikangas ligger i Rovaniemi i norra finland :)

  SvaraRadera
 3. Fast Kivikangas i boken ligger på svenska sidan Torne älv, ett par mil norr om Haparanda - och är mycket riktigt påhittat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag fick inte ihop det med det finska Kivikangas men eftersom jag lyssnat på boken är det svårt att "bläddra" tillbaka för att hitta vissa detaljer.

   Radera