måndag 5 november 2012

Mrs Angels tårtbageri av Gaile Parkin

En stor dos feel good blandat med afrikanskt allvar.

Handling: Om man bor i Kigali beställer man den med fördel från Mrs Angel Tungaraza som har ett litet och mycket personligt tårtbageri hemma i sitt kök i lägenheten i det internationella lägenhetskomplexet. Här bor de amerikanska volontärerna som vill göra gott efter folkmordet, den japanske gästarbetaren som firar allt och längtar hem till sin familj, den muslimska familjen vars dotter håller på att bli stor, mannen som alla kallar CIA. Hit kommer tonåriga Jeanne d'Arc för att tjäna lite pengar - och många kunder som vill beställa Mrs Angels berömda tårtor...

Den här påminner en hel del om Damernas detektivbyrå men har ett större underliggande allvar. Mrs Angel kommer från Tanzania men bor just nu i Rwandas huvudstad Kigali med sin man och fem barnbarn. Hennes man jobbar på universitetet och för att hjälpa till med familjens försörjning bakar Mrs Angel tårtor som blir allt mer populära. I och med det kommer hon i kontakt med många olika människor och får också höra om både tragiska och lyckliga stunder och vi får även veta varför de bor med sina barnbarn.

Över lag är det här en bok som man läser med ett leende på läpparna men här och var blir man ändå upplyst om det krig som varit i Rwanda och de oerhörda förluster som många råkat ut för. Här pratas det även om mängden människor som är smittade av hiv och dess konsekvenser.

Så det här är en både humoristisk och upplysande bok som jag verkligen rekommenderar för den som vill både roas och upplysas. Gaile Parkin har själv jobbat som volontär i Rwanda vilket ger boken stor trovärdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar