söndag 11 november 2012

Lyckostigen av Anna Fredriksson

Ibland händer det...

Handling: Johanna bor på Lyckostigen. Men så särskilt lycklig är hon inte. Som ensamstående mamma till två tonårsdöttrar kämpar hon för att få ekonomin att gå ihop och kan inte låta bli att känna sig avundsjuk på exmaken Calle som har startat ett nytt liv.

Calle har lämnat småstaden för Stockholm. Han har gjort karriär och flyttat ihop med den välutbildade Fanny. Men hur han än försöker känns det inte riktigt som om han passar in i sin nya miljö.

Fanny får ständigt försvara sitt val av pojkvän inför sina vänner. De anser att hon och Calle inte passar ihop. Hon blir allt mer osäker. Har de rätt i sin omtanke, borde hon lämna honom? Eller är de bara avundsjuka? 

När Johanna vinner en storvinst på lotto förändras livet för dem alla. På impuls köper hon en exklusiv vindsvåning i samma fastighet som Calle och Fanny bor i. Nu är det Calles tur att ta mer ansvar för barnen. Hennes beslut rubbar allas tillvaro i grunden. De tre tvingas se på sig själva och varandra med helt nya ögon.

Jag lockades av den här boken samtidigt som jag var lite orolig. Dels för att jag inte föll pladask för Anna Fredrikssons förra bok (berodde nog mycket på att jag lyssnade på den och att uppläsningen inte alls var bra) och dels har omdömena varit varierande. Men det var nog bara bra eftersom den då blev över förväntan. Visst är karaktärerna rätt stereotypa men jag tror också att man stött på varianter av dem vilket gör att man kan ta dem till sig och att det ändå känns äkta.

Lyckostigen är väldigt snabbläst. Jag blev snabbt engagerad i Johanna och Fanny medan jag hade svårare för Calle även om jag sen förstår varför han är som han är. I de första tre delarna får vi följa var och en av dem och se det ur deras perspektiv medan sista utgår från dem alla tre.

Jag var också lite orolig att det skulle bli som en Hollywood-film där alla lever lyckliga i hundra år. Men Anna Fredriksson är klok nog att inte gå så långt. Visst kan pengar underlätta men inte lösa alla problem.

Lyckostigen är en lättläst och engagerande bok som får en att drömma om den stora vinsten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar