måndag 17 juni 2013

I farans riktning av Viveca Sten

Viveca Stens sjätte bok om Thomas och Nora.

Handling: Det är vinter på Sandhamn och snöstormen viner. På julafton tar en rädd och jagad kvinna den sista båten till ön. På annandagen hittas ett lik på stranden utanför Seglarhotellet och kriminalinspektör Thomas Andreasson får avbryta sin julledighet. 

Snart står Thomas inför ett fall med en hotad känd krigskorrespondent, främlingsfientliga strömningar och en ovanligt utstuderad mördare. Medan han söker efter den gemensamma nämnaren inträffar ytterligare dödsfall. 

Samtidigt brottas barndomsvännen Nora Linde med sina egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel. Nora tvingas fatta ett beslut som för alltid kommer att förändra hennes liv.


Eftersom jag inte läste så noga om handlingen såg jag för mig en somrig deckare nu när sommaren är här. Men istället blev det rejäl kyla i öronen och ett vintrigt Sandhamn och Stockholm vilket gick utmärkt och gav en trevlig kontrast istället.

Som i många svenska nutidsdeckare tas flera samhällsproblem upp och det känns som det blir lite för mycket av det goda med tanke på sidantalet. Jag hade föredragit att Noras problem inte blandats in i den här boken och gällande det andra blir budskapet lite väl övertydligt ibland och väldigt politiskt korrekt. Budskapet är rätt men jag vet inte hur många poliser som är lika fördomsfria som Thomas och Margit?

Själva deckargåtan är spännande och inte så förutsägbar. Efter hand så förstår man att det finns flera möjliga kandidater och det här är för mig bokens stora behållning tillsammans med relationerna mellan olika familjemedlemmar. En av Viveca Stens styrkor är i mitt tycke just att beskriva relationerna inom olika familjerna på ett trovärdigt och igenkännande sätt.

Uppläsningen görs som vanligt av Katarina Ewerlöf på ett bra men ibland rätt teatraliskt sätt.

4 kommentarer:

 1. Ja, den här finns ju bland de böcker som får följa med till Finland på semester :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boksnoken: Din hög såg riktigt härlig ut. Jag började på Marcoeffekten igår :-).

   Radera
  2. Svårt att låta bli bokhögen men jag ser fram emot sköna läskvällar i husvagnen :-).

   Radera
  3. Jag förstår det :-).

   Radera