måndag 10 juni 2013

När gud var en kanin av Sarah Winman

En helt ok debut.

Handling: 1968. Året för Parisrevolten. Året då Martin Luther King förlorar livet för en dröm. Året då Eleonor Maud Portman föds.

Det är en bok om hemligheter, barndom, om en bror och en syster och om att växa upp. En bok om vänskap och familjeband, triumfer och tragedier och allt däremellan. Men mer än något annat är det en bok om kärlek i alla dess former.

Den är ett magiskt porträtt om att växa upp och familjebandens makt. Från Essex och Cornwall till New Yorks gator, från 1968 till elfte september får vi följa Elly och hennes bror Joe, två syskon förenade av kärlek och hemligheter och Ellys tilltagande oro för en ovanlig bästa vän, Jenny Penny, som har sina egna hemligheter och naturligtvis en kanin som heter gud. 


Av någon anledning faller jag inte lika mycket som jag trodde för den här. Dels känns början lite väl överdriven (tänker bland annat på ett julspel) och dels fastnar jag inte tillräckligt mycket för Elly som jag önskat. Men ju mer jag läste desto bättre blev boken. Eller ju mer vuxen Elly blev desto intressantare blev den.

Sen är det svårt att säga hur mycket Ellys barndom påverkade henne som vuxen. Där väcker boken lite intressanta tankar om vad i vår barndom som påverkar oss som vuxna.

Betyg 3 av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst mycket bra om den här, så bra att det känns som om jag måste testa den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också läst mycket gott om den och hade nog lite för höga förväntningar på den. Men så blir det ibland.

      Radera