måndag 10 mars 2014

Kvinnorna på stranden av Tove Alsterdal

Obehaglig om människohandel!

Handling: I gryningen vaknar Terese från Järfälla på en strand i södra Spanien. Hon vinglar ner till havet och kliver på liket av en afrikansk man. 

I skydd av natten smyger en kvinna i land i hamnen intill. Hon har smugglats över havet och räddats ur vågorna. Hennes namn är Mary, men inte länge till. 

I New York försöker Ally få tag i sin man som är en känd frilansjournalist. Han har åkt till Paris för att skriva om människohandel och slaveri. Ally trotsar sin cellskräck och tar ett plan över Atlanten för att söka reda på honom. Det blir en resa in i det mörkaste av Europa och djupt in i hennes eget förflutna. Kvinnorna på stranden är en svart thriller om tre kvinnor, tre liv som förändras brutalt. Tre vägar kommer att korsas vägar som leder dit inga lagar når, där ondskan styr bakom vackra fasader och människor kan köpas och säljas, byta skepnad eller dö.


Jag trodde att den här boken var uppbyggd med tre parallellhistorier. Men där blev det fel. Det är sant att det handlar om tre kvinnor men boken handlar huvudsakligen om Ally som letar efter sin man som försvunnit.

Boken handlar om människohandel från flera olika perspektiv och det finns en mörk dyster känsla som genomlyser historien. Om män (främst) som på olika sätt utnyttjar och tjänar pengar på att smuggla in människor i olika länder och sen tvinga dem att arbeta av sina skulder.

Vissa delar av boken kommer hänga kvar hos mig ett tag. Den griper tag i mig. Men det finns också saker i boken som jag har svårt att förstå - som hur Ally trots allt motstånd inte ger upp sökandet efter sin man.

Det är i alla fall en mycket bra debut av Tove Alsterdal. Innan har jag läst (eller faktiskt lyssnat på) hennes andra bok I tystnaden begravd som jag tyckte väldigt mycket om.

Tack Boksnoken för boken!

4 kommentarer:

 1. En ny bok för mig. Den verkar intressant. Blev lite nyfiken på varför du hade svårt att förstå varför Ally inte sluta leta efter sin man. Men man kanske måste läsa boken för att förstå. Annars brukar man inte sluta leta efter sina nära. Får nog sätta denna med på läslistan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna låna den och ja, jag tror du kommer tycka om den. Och ja, man måste läsa boken för att förstå vad jag menar :-).

   Radera
 2. Får nog ta och läsa den här jag också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, det tycker jag :-). Synd att vi bor så långt bort från varandra.

   Radera