måndag 3 mars 2014

Andra andningen av Sofie Sarenbrant

En rätt spännande och mycket lättläst deckare!

Handling: Tiden är begränsad, sträckan är mätbar men antalet misstänkta och potentiella offer är oändlig Välkommen till Stockholm Marathon!

Stockholm Marathon har hittills klarat sig från dödsfall, men när startskottet går för det 35:e maratonloppet genom tiderna ställs allt på ända. Det är den första juni men det är kallare än på julafton. Precis utanför Stadion faller en man ihop och förs till ett sjukvårdstält men mannens liv går inte att rädda. 

Kriminalpolisen Emma Sköld är ledig den här dagen och finns på plats för att heja på sin syster Josefin som springer. När Emma är vid Rålambshovsparken har en livlös kvinna precis upptäckts vid vattnet och Emma rycker in. Det är ingen tvekan om att kvinnan bragts om livet. 

Finns det en mördare bland löparna? Och när i sådana fall dyker nästa offer upp?


Ska jag vara helt ärlig är inte Sofie Sarenbrant någon favorit än. Men hennes böcker är väldigt lättlästa och även spännande och det finns stunder då det passar utmärkt. Den nutida historien utspelar sig under en enda dag - då Stockholm Marathon går av stapeln. Det är också en av de kallaste maraton hittills. Här tycker jag Sofie Sarenbrant lyckas beskriva loppet och löparnas vilja att kämpa på ett mycket bra sätt. Även Stockholmsmiljön och kylan känns mycket realistisk. Den delen är det bästa med boken.

Förutom själva loppet är det tillbakablickar som börjar ungefär ett år innan maraton och sakta arbetar sig allt närmare maratondagen. Själva deckargåtan är ok och jag väljer mellan några olika misstänkta under tiden jag lyssnar.

Det som jag upplever som en svaghet är just Emma Sköld. Jag lär inte känna henne och även om man får veta mer om både henne och hennes syster så känns det lite ytligt. Det har som tur vad hänt en del i deras relation sen senast men jag förstår inte hur de kom dit.

Uppläsare är Katarina Ewerlöf och att höra hennes röst får mig att tänka på Viveca Stens böcker om Sandhamn eftersom de också har en speciell miljö. Jag tycker Katarina Ewerlöf fungerar bra här även om hon är aningen för dramatisk för mig.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar inte heller Sarenbrant något vidare, främst på grund av bristen på persongalleri/karaktärer precis som du beskriver med Emma Sköld. Men visst är det en lättläst deckare, det kan jag inte säga något om, och ibland är det just vad man söker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gilla Sarenbrant eftersom jag gillar hennes val av miljöer. Men än så räcker de inte ända fram. I gengäld är de så lättlästa eller lättlyssnade så de passar bra när man inte orkar annat.

   Radera
 2. Jag har bestämt mej för att lämna Sofie Sarenbrant bakom mej...

  SvaraRadera