lördag 25 februari 2017

Fartblinda av Carolina Neurath

En thriller i ekonomins anda!

Handling: Under en jakthelg i Skåne nås Peder af Rooth av ett samtal som kommer att förändra allt: den anrika bank där han är vd riskerar konkurs. Någon timme senare sitter han i ett privatplan med sin fru på väg tillbaka till Stockholm där dramatiska dygn väntar.

Den egensinniga ekonomijournalisten Beatrice Farkas fick tipset som skulle kunna fälla banken för länge sedan. I månader har hon stridit mot ett par av landets mäktigaste finansmän. Aldrig hade hon kunnat ana konsekvenserna av sitt avslöjande.

En natt väcks hon av ett sms. En av bankcheferna som blivit hennes bästa källa har fallit från sin balkong på Strandvägen. Kvällspressen skriver om det som ett självmord. Men hon är övertygad om att det inte stämmer. Någon ville stoppa honom.


Uppläsare: My Holmsten

Jag har sett den här boken lite då och då och känt mig nyfiken. Nu när bok två precis kommit ut kändes det lämpligt att se om serien verkar passa mig.

Den här känns väldigt aktuell med tanke på de bankkriser som varit både i Sverige och utomlands och det sägs att den faktiskt delvis bygger på det som hände HQ Bank. Trots att temat i boken är den finansiella världen tycker jag ändå att jag förstår nästan allt. Men det jag inte förstår blir inget problem ändå.

Något jag får problem med är hur människorna framställs. Jag befinner mig långt ifrån dessa kretsar (tack och lov) och när jag googlade lite så verkar det finnas en hel del sanning i hur många fungerar där. Jag tyckte rent ut sagt att det var en rätt vidrig ytlig värld som målas upp. Ju längre ner människorna är desto trevligare är de om jag ska generalisera. Först när allt spricker blir flera lite mer mänskliga men fortfarande på ett rätt egoistiskt sätt.

Boken var definitivt intressant och skrämmande och jag läser eller lyssnar gärna vidare på Carolina Neurath.

Jag har nog inte lyssnat på en uppläsning av My Holmsten tidigare. I det stora hela tycker jag att hon gjorde det bra. Mitt vanliga dilemma är när kvinnor ska härma pompösa karlar. Just det blir sällan bra. Men det hade blivit fel oavsett vilken kvinnlig uppläsare som gjorde det. Och huvudpersonen Beatrice Farkas är ju kvinna så där passar det väldigt bra med My Holmsten.

2 kommentarer:

  1. Jag har ju funderat på att läsa den här väldigt länge, sedan den kom tror jag. Det kan vara så att du hjälpte mig att bestämma mig nu, det känns som att vägen vägde över mot "för" nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag som sagt hade svårast för var just hur män och kvinnor framställdes och hade svårt att tro att det kanske är så. Men tyvärr verkar det inte omöjligt. Jag tänker definitivt ta mig an nästa bok i alla fall.

      Radera