tisdag 31 oktober 2017

Kommande böcker i november 2017

Det var länge sen jag hittade så få intressanta böcker. Det får mig att undra om jag missat något...

Först ut är en bok som verkar rätt mysig och lättläst.

Utan att släppa taget av Denise Rudberg och Hugo Rehnberg
Lind & Co

Agnes ska för första gången sedan skilsmässan fira jul utan
sin älskade dotter. Efter viss vånda och delvis lockad av en gammal
ungdomskärlek som hon aldrig lyckats komma över bestämmer hon sig för att tacka ja till ett julfirande med det gamla kompisgänget från gymnasiet.

Att Simon ska få en fridfull högtid verkar inte särskilt troligt. Hans flickvän är dödstrött på honom, försöket att skapa nästa stora IT-succé verkar kapsejsa och till råga på allt har han lånat en stor summa pengar av helt fel person. Att tillbringa helgen med de gamla vännerna står inte högst upp på hans önskelista, men kanske kan någon av dem hjälpa honom. Julfirandet ska gå av stapeln på en anrik släktgård i Sörmland men blir inte som någon har tänkt sig.

Väl förborgade hemligheter stiger till ytan, gamla konflikter blossar upp och en oväntad gäst väcker minnet av en 20 år gammal tragedi, vilket gör julhelgen mer känslosam än någon väntat sig. Men vännerna upptäcker också hur mycket de saknat den innerliga gemenskap de en gång delade. Utan att släppa taget är en underhållande relationsroman där jakt, sex, sällskapslekar och spritindränkta nätter leder till såväl dråpligheter som tårfyllda samtal.

______________________________________________

Första boken ligger hemma och väntar och det känns som chansen är stor att jag även kommer vilja läsa nästa bok.

De saknade av Thomas Rydahl
Bokfabriken

Solen skiner på semesterön Fuerteventura och eremiten Erhard Jörgensen lever ett lugnt liv och pysslar om sina getter. Han kan inte längre köra taxi eller spela piano, så han försörjer sig genom att hitta bortsprungna hundar och stulna mopeder. Men för att fly ensamheten tar han ett jobb som ingen annan vill ha, och riskerar då allt.

Kontinenten Afrika kämpar med ekonomisk instabilitet och tusentals flyktingar försöker ta sig till Europa, många genom Fuerteventura. Samtidigt anländer ett tv-team till öns lilla flygplats för att spela in ett avsnitt av reality-serien De saknade, med målet att hitta den kända Les pappa. Men hon vill hellre hitta sin far död än levande, och Erhard vill inte bli hittad överhuvudtaget. Le är dessutom en opålitlig kvinna med en förkärlek för piller, och en vana att få som hon vill.

Ännu en gång finner Erhard sig intrasslad i ett mystiskt fall där han tar sig vatten över huvudet för att finna sanningen.


______________________________________________

Det känns som den här boken har potential.

En mors bekännelse av Kelly Rimmer
Louise Bäckelin Förlag

Olivia och David skulle kunna vara det perfekta paret. När deras dotter Zoe föds är lyckan fullkomlig. Men Olivia har blåmärken och drar sig undan från vännerna. Den som står dem närmast är Davids mamma Ivy, men hon vägrar att se tecknen på att allt inte står rätt till. När David tar livet av sig slås båda kvinnornas liv i spillror. Olivia försöker efter hand anpassa sig till sitt nya liv. Hon ska gå tillbaka till jobbet och skaffa en dagisplats åt Zoe. Men varför tittar alla så konstigt på henne när hon är ute med barnvagnen?










______________________________________________

Det här är en given bok.

En ljusets lek av Louise Penny
Modernista

Men nu är Lillian själv död, hittad bland löjtnantshjärtan och liljor i Clara Morrows trädgård i Three Pines, mitt i festligheterna kring Claras soloutställning i Montreal.
Kommissarie Gamache, chef för mordroteln vid Québec-polisen, kallas till byn, där han möts av den samlade konstvärlden - en värld full av nyanser, av ljus och skugga, en värld där ingenting är vad det först ser ut att vara. Inte ens när fakta börjar komma i dagen är Gamache helt säker på om det är sanningen - eller bara en ljusets lek.










______________________________________________

Den här kan vara något...

Arvsynden av Lars Inge Ström
Hoi Förlag

I en sömndrucken by på gränsen mellan Småland och Östergötland hittas liket efter en ung kvinna i en grusgrop. Det är 1950-tal, och den kommunala polisen behöver hjälp från statspolisen.

Adalbert Brunner anförtros fallet som visar sig vara svårknäckt. Vem är kapabel att begå ett sådant brutalt mord i en bygd där inget mord skett i mannaminne? Snart dras Brunner in i en utredning som för honom bort genom generationer fångna av arvsyndens rostiga kedjor.

Berättelsen tar avstamp i finska inbördeskrigets vidrigheter och skildrar hur stillsamma invånare i en östgötsk ort fyrtio år senare blir förbrytare, oförmögna att styra drifter och begär. Ingen undgår arvsyndens förödande verkningar.

Men det är också berättelsen om dåtidens unga kvinnors sätt att leva och fröjdas över tillvarons möjligheter. Och om manskriget mot världens kvinnor som pågick då - som nu.

______________________________________________


Jag tyckte att den första delen verkade intressant men jag har inte läst den. Och nu kommer som sagt del två...

Mörkermännen av Jens Henrik Jensen
Bokförlaget Polaris

Krigsveteranen Niels Oxen har flyttat från Köpenhamn. Nu bor och arbetar han under rumänsk identitet vid en avlägsen fiskodling på Jylland. Dold från omvärlden försöker han hantera sina minnen och trauman medan han lever i ständig beredskap. För han har en hemlighet som håller honom vid liv men som också kan döda honom.


När en museichef mördas utlöses en lavin av våldsamma händelser, som även involverar Danmarks justitieminister. Några få skymtar en koppling till Oxen. En av dem är hans gamla partner, Margrethe Franck från Polisens underrättelsetjänst. Hon har letat förgäves efter Oxen i mer än ett år. När hon slutligen finner honom, förseglar hon hans öde. Och så bryter helvetet lös...






______________________________________________

4 kommentarer:

  1. Väldigt nyfiken på Utan Att Släppa Taget faktiskt känns som en bra julbok att läsa :)

    SvaraRadera
  2. Vet inte om jag ratade de två sista när jag gjorde min lista, men de låter i alla fall väldigt intressanta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte så lätt att välja ut några alla gånger. Och ibland måste man rensa även här. :)

      Radera