söndag 1 oktober 2017

En väktares bekännelser av Elin Säfström

Underbar!

Handling: Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra. 

I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men eftersom hon är i Norrland på ett särskilt uppdrag, är allt upp till Tilda nu. Ett angrepp av jordvättar i skolans källare hade räckt gott, och när det börjar rapporteras i nyheterna om folk som försvinner är det verkligen för mycket för en femtonåring, med bara en skabbig gammal hund till hjälp (även om han kan lukta sig till magiska överträdelser). I skolan finns dessutom Hakim, killen med världens brunaste ögon. Om han bara inte var helt trollbunden av överjordiskt vackra Natta, som av någon outgrundlig anledning verkar vilja bli vän med Tilda.


Det här är en sådan bok som jag önskar att jag hade kunnat skriva. Den kastar mig tillbaka till barndomen då det då och då var böcker om tomtar och troll och världen kunde innehålla så mycket mystik. Jag blir glad av att läsa den här.

Sen är det dessutom en bra ungdomsbok där tonårsperioden beskrivs på ett väldigt bra sätt mitt i allt det här. Det finns vissa likheter med Ordbrodösen just när det gäller att boken även är en bra ungdomsbok mitt i allt osannolikt som finns runt om. Sen är ju själva historierna helt olika.

Tilda är en tjej som är lätt att tycka om. Jag tror att många kan känna igen sig i henne. Hon har det inte helt lätt hemma och lägger skulden delvis på sig själv som barn ofta gör. Jag tycker också att Elin Säfström gör ett bra jobb där Tilda både kan vara stark och svag.

Boken har definitivt gett mersmak och jag kommer nog ganska snart läsa den andra boken i serien som nyligen kommit ut.

Betyg 4 av 5.

4 kommentarer:

  1. Ja, du måste läsa andra boken också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ska jag. Vi får se när det blir. Jag har ju så många andra bra böcker som väntar också. Lyxproblem tror jag det kallas...

      Radera
  2. Tokgillade denna och skall snart läsa uppföljaren.

    SvaraRadera