torsdag 29 mars 2018

Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen

En mycket speciell genomgång av ett äktenskap

Handling: »Vårt äktenskap liknade inte något annat äktenskap, hade hon tänkt, men nu förstår hon inte vad hon menade med det.«

"Jag måste föreställa mig hur det var för henne den våren, en av dagarna innan allt hände." Så lyder en av de första meningarna i denna roman om ett äktenskap, skildrat efter att kärleken tagit slut. Han försöker se sig själv och förhållandet genom henne, som han tänker sig att hon kan ha upplevt det. Det blir en berättelse om kärlek, om vad kärlek är och kan vara, om de stora förhoppningar vi har på oss själva och på varandra.


Jag köpte den här boken eftersom Geir Gulliksen skulle komma och prata på Vi Läsers litteraturbåt. Vilket han i slutändan inte gjorde eftersom han blev sjuk. Men jag är ändå glad att jag läste boken.

När jag googlade på Geir Gulliksen såg jag att hans ex-fru inte var så nöjd eftersom det finns delar av deras liv i den. Vad vet ingen, bara de själva. Och det är knappast ovanligt att författare skriver av sig om kraschade äktenskap.

Geir Gulliksen är poet och det märks på språket. Det har en speciell ton. Och fokus är verkligen inte på att berätta allt. Något som dock berörs mycket är sexlivet. Det var länge sedan jag läste en bok med så många samlag i. Jag tycker att jag får en känsla för dem som personer. Men jag har svårare att förstå hur de faktiskt var som par . Utanför sängen.

Nu låter det som att jag inte tyckte om boken. Men det gjorde jag. Om man räknar bort sexscenerna. Jag tyckte om hur den fick mig att reflektera över förhållanden. Dels det i boken men också mitt eget. Likheter och olikheter. Och jag tyckte mer om kvinnan än mannen. Om det beror på att jag själv är kvinna vet jag inte.

Jag kanske kan summera det med att jag tyckte om språket, jag tyckte inte om allt jag läste men jag tyckte om tankarna boken väckte.

Betyg 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar