lördag 14 april 2018

Ensamfjäril av Gabriella Ullberg Westin

Första delen i Morden i Hudiksvall

Handling: Det är julafton och ett våldsamt snöoväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen nås Polisen av ett larm. Henna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats ihjälskjuten i hemmet med parets två små barn som enda vittnen. Familjen har just återvänt till Sverige efter många år i Italien. Den hemvändande polisen Johan Rokka får brottsutredningen på sitt bord. De enda trådarna värda att följa upp är ett läderband som offret hade runt halsen och ett okänt telefonnummer i hennes mobiltelefon. I ett försök att få fram mer om offrets tidigare liv åker Rokka till Italien. Ju mer han nystar i brottet desto säkrare blir han på att fotbollsspelaren döljer något avgörande, och att han egentligen inte kände sin fru. Under tiden dras Rokka dessutom in i en erotisk affär med den förföriska dottern till en barndomsvän. När ytterligare ett kallblodigt mord sker inser Rokka att hans jobb och förflutna obönhörligen kommer att flätas samman.


Johan Rokka flyttar hem till sin gamla hemstad och blir direkt indraget i ett brutalt mord. Rokka är en frispråkig man som ofta säger vad han tänker, vilket inte alltid gör livet så enkelt. Han och hans nya kollegor får nu försöka lösa mordet trots att de är så få.

Jag vet i princip inget om Hudiksvall men det är tydligt att det är en småstad där många känner varandra. Eller känner till varandra. Det kan också göra det lite knepigt när det pågår en polisutredning.

Eftersom jag läst mycket positivt om serien valde jag att lyssna på den som ljudbok. Men jag var inte beredd på att det skulle vara ett antal hyfsat rätt detaljrika sexscener och jag har svårt för sådana när jag lyssnar. De kommer lite för nära plus att det känns konstigt när jag går mitt bland folk (typ när jag handlar). Men trots dem så uppskattar jag verkligen den här boken.

Jag vet inte riktigt vad jag tänker om Rokka. Mycket är positivt med honom. Men att samtidigt ge sig i lag med en ung tjej som skulle kunna vara hans dotter. Så där tänker han mer med något annat än hjärnan. Där försvann lite respekt. Men samtidigt är det tydligt att han har svårt att få till något fast förhållande och det kommer även lite hintar om varför. Mer kommer vi säkert få veta i framtida böcker.

Jag har lite svårt att hålla isär alla karaktär. Men en av Rokkas kvinnliga kollegor verkar vara ytterligare en rätt intressant person att följa framöver.

Totalt sett är jag glatt överraskad och jag är glad att bok fyra kommer ut under nästa vecka. Så jag har tre förhoppningsvis bra deckare att se fram emot! Men det kan bli så att jag väljer att läsa dem istället för att lyssna på dem.

Betyg 3+ av 5.

2 kommentarer:

  1. Jag har de två första delarna i hyllan, olästa så klart. Tänk om man kunde få läsa på heltid i något år... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det skulle vara något! Jag är nöjd som åtminstone börjat på serien nu.

      Radera