måndag 22 juni 2020

Kommande böcker i juli 2020

Jag hittade inte så många böcker och tog då även med en nyutgivning varav den ena gavs ut det året som jag föddes. Det är alltid intressant att se hur de skiljer sig mot modern litteratur i hur miljön skildras och även könsroller.

Först ut är en otroligt efterlängtad bok. Den sjätte i serien om Tom Stilton och Olivia Rönning.

Frustet guld av Cilla & Rolf Börjlind.
Norstedts

Utgivningsdatum: 2020-07-02

I slutet av en lång varm sommar hittas liket av en man i en bortsmält snöficka i Arjeplogsfjällen. Mannen sköts ihjäl för cirka tjugo år sedan. Olivia Rönning skickas upp för att utreda fallet.

På väg till fyndplatsen överraskas helikoptern av ett oväder och kraschar. När Olivia vaknar upp är piloten svårt skadad och nödradion förstörd - hon kan inte kontakta omvärlden. Hon lämnar vraket och lyckas ta sig till en stängd fiskecamp.

Men hon är inte ensam på fjället. Andra personer vill också ta reda på - eller dölja - sanningen om den döde mannen.

När Tom Stilton får höra vad Olivia råkat ut för lämnar han genast sin lugna tillvaro i Thailand för att hjälpa henne.

Tillsammans avslöjar de att den mördade mannen på fjället är ett offer för en gåta som sträcker sig ytterligare ett halvsekel tillbaka i tiden.Vuxna människor ligger och väntar på att bli läst och här kommer en ny bok av samma författare.

Får jag följa med dig hem av Marie Auberg
Wahlström & Widstrand

Utgivningsdatum: 2020-07-02

En sextonårig tjej smyger in i ett hus som inte är hennes. En ung kvinna får blåmärken och vet inte om hon tycker om det. En man åker till Sydamerika med sin fru för att adoptera en liten pojke, men fattar istället tycke för en äldre flicka.

I Marie Auberts nio noveller är det en kort väg från längtan till skamlöshet och vidare till övertramp. Det handlar om människor i uppbrott - från vänskap, äktenskap och kärleksförhållanden. Alla gör saker de skäms över, men klamrar sig ändå fast vid föreställningen om att det finns något som är större än det de lämnar.
En bok som lockar eftersom böcker delvis verkar vara i fokus.

I hjärtats bibiliotek av Phaedra Patrick
Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2020-07-08

Martha Storm ångrar att hon aldrig skaffade familj. Hon är drygt 40 och saknar kraft att ta tag i sitt liv. Hon älskar att läsa och skriva, men vikariatet på biblioteket är osäkert. En dag får hon en mystisk bok med posten. Den innehåller en hälsning från hennes mormor. Men mormor Zelda har varit död sedan länge ... Martha bestämmer sig för att ta reda på sanningen, och när hon börjar nysta i det förflutna upptäcker hon familjehemligheter som kommer att förändra hennes liv.

Författaren har sen tidigare kommit ut med boken Arthur Peppers diskreta charm som jag läst och tyckte var ok. 

Modernista gör en nyutgivning av två gamla pusseldeckare som kan vara intressanta att läsa.

Gammal ost av Ulf Durling
Modernista

Utgivningsdatum: 2020-07-10

I ett låst rum på Lilla Pensionatet - beläget i en svensk småstad - hittas en död man, med en flaska chianti och en gammal ost framför sig på bordet. De tre pensionerade deckarentusiasterna Johan Lundgren (före detta faktor), Efraim Nylander (legitimerad läkare) och A. E. Cronlund får nys om fallet och kan inte motstå att ge sig i kast med det. Var och en av dem lägger fram sin lösning på den förbryllande gåtan - grundad i deras mångåriga läsning av kriminalromaner - samtidigt som den inte alltför skarpsinte kriminalassistenten Gunnar Bergman försöker lösa fallet med mer etablerade, professionella metoder.
Ulf Durlings finurligt lekfulla kriminalroman Gammal ost gjorde succé, vann Svenska Deckarakadmins debutantpris när den först kom ut 1971, och tillhör de verkliga svenska deckarklassikerna.


Ålkistan av Jan Ekström
Modernista

Utgivningsdatum: 2020-07-10

Disponent Bruno Fredner är en förmögen man, ägare till gårdar, mark och skog i trakterna kring Gislaved och Nissafors i Småland. Han är också en ondsint, hänsynslös man, som leker med kvinnors känslor lika skickligt och samvetslöst som han sköter sina affärer.
En sådan man får fiender - och en dag hittas han död i en ålkista i Nissan. En fångstanordning som han själv, ensam, förfogar över. När man hittar honom är ålkistan låst utifrån, och disponenten har nyckeln i fickan...
Kriminalassistent Bertil Durrell kallas dit och ställs inför ett av den svenska kriminallitteraturens knepigaste och mest väl genomförda mysterier.


Det här är nog definitivt en bok som kan passa mig.

Fränder av Emma Donoghue
Louise Bäckelin Förlag

Utgivningsdatum: 2020-07-15

Franskfödde Noah är en pensionerad kemiprofessor som bor på Upper West Side i New York. Han planerar att för första gången sedan han var barn, återvända till sin hemstad Nice. Precis innan Noah ska åka får han ett oväntat samtal från socialtjänsten. Han visar sig vara närmast anhörig till 11-åriga Michael, som behöver bli akut omhändertagen. Motvilligt bestämmer han sig för att ta med pojken på sin resa.

Väl framme i Nice, med den minst lika motvilliga Michael i släptåg, börjar Noah nysta i sin familjehistoria. Det omaka paret har till en början svårigheter med att komma överens, men mitt i deras gnabbande om steak frites och skärmtid börjar de sakta att finna varandra. De märker snart att de har mer gemensamt än de trott.

Fränder är en varm och gripande berättelse om släktskap, att bemöta det förflutna och vad det egentligen betyder att vara en familj.Jag varvar gärna min läsning med lite lättsammare böcker och den här verkar ha potential att passa.

Strandläsning av Emily Henry
Lavender Lit

Utgivningsdatum: 2020-07-23

Augustus Everett är en hyllad romanförfattare. January Andrews skriver bästsäljande romanceböcker. De är varandras raka motsatser.

Faktum är att det enda de har gemensamt är att de bor grannar, i varsitt strandhus, och har drabbats av skrivkramp. Det vill säga tills de en kväll antar en utmaning: Augustus ska tillbringa sommaren med att skriva något romantiskt och January ska skriva nästa stora amerikanska roman. Hon ska lära honom allt hon kan om romcoms och han ska låta henne intervjua överlevare från en sekt. Inga problem. Båda kommer att skriva klart sina böcker och ingen kommer att bli förälskad. Inte alls.
En ny bok om Barbarotti! Vilken lycka! Men jag håller ju på med böckerna om Van Veeteren eftersom jag vill ha läst alla dem innan jag tar mig an De vänsterhäntas förening. Så nu får jag sätta fart!

Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2020-07-29

Jag borde verkligen inte leva.

Så skriver den före detta akademikern och busschauffören Albin Runge i sina anteckningar från 2012-13. Och när någon eller några tycks hota honom till livet har han full förståelse för detta. De bisarra hoten leder så småningom till att polisen i Kymlinge kopplas in.

Hösten 2018 tillbringar kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman av vissa skäl ett par tjänstlediga månader i Rute socken på norra Gotland, och fallet med den olycklige Runge får oväntat ny aktualitet. Någonting i utredningen från 2013 verkar ha gått fel. Käpprätt fel. Eller?4 kommentarer:

 1. Jag har några samma, men hittade så klart betydligt fler 🙂 Jagkände precis likadant om den nya Barbarottin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot att se dina :-). Det känns som mängden påverkas lite av läslusten också. I och med permitteringen så har jag hunnit läsa mer än vanligt och har nog inte riktigt samma sug nu. Men nu jobbar jag 80% sen några veckor så jag hinner inte läsa lika mycket längre.

   Radera
 2. Marie Auberts lilla bok skall jag läsa, den ligger här och väntar. Och jag ser väldigt mycket fram emot att läsa Börjlinds kommande del om Rönning/Stilton!
  Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de verkar båda vara väldigt bra. Men jag har inte läst Marie Auberts andra bok än (bara sambon har läst och uppskattat än).

   Radera