fredag 26 juni 2020

På fiendens mark av Lee Child

Den tjugofjärde boken i serien om Jack Reacher!

Handling: I en namnlös stad krigar två rivaliserande gäng. Men de har inte räknat med att Jack Reacher ska dyka upp.

Reacher sitter på en långdistansbuss. Han ser en äldre man somna några säten bort. Ett tjockt kuvert fullproppat med pengar är på väg att ramla ur hans ficka. Reacher ser också en annan passagerare iaktta mannen, uppenbarligen någon som hoppas på att snart bli rik. Samtidigt som tjuven ska ta tillfället i akt, ger sig Reacher in i leken. Den gamla mannen är tacksam för Reachers hjälp, men han är rädd och verkar befinna sig i en besvärlig situation. Ändå avböjer han Reachers erbjudande om att få hjälp hem. Vilken hållhake har de krigande gängen på gamlingen? Kommer Reacher lyckas se till att ingenting dumt händer?


Uppläsare: Magnus Roosman

Som jag brukar skriva så gillar jag att bryta av med en bok med Jack Reacher. En man som ibland lite som en superhjälte och klarar de flesta problem men vars privatliv inte är lika idealiskt. Eller det beror ju på vad man har för önskemål med livet.

Det som är positivt med den här boken är själva idén. En plot där två rivaliserande gäng helt plötsligt råkar ut för en okänd fiende som de först inte ens förstår existera. Vilket ger vissa sidoeffekter. Här får vi dessutom följa ledarna lite i respektive gäng och höra hur de resonerar.

Men den här boken hör också till en av de sämsta i serien enligt mig. För här dödas det som aldrig förr och det blir alldeles för mycket. Även om det är för en god sak så blir det för brutalt för mig. Trots att ett pensionärspar hamnat i en omöjlig sits så har jag svårt att motivera det här.

Nej, den här boken blir för mycket av det mesta. I bakgrunden finns även en problematik som finns i USA och som blir tydlig i den här boken. Och med det här kanske Lee Child vill visa vad det i slutändan kan leda till. Rejält!

Betyget blir 2+.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar