måndag 15 juni 2020

Rolf av Malin Lindroth

En rätt annorlunda bok!

Handling: Rolf är Komvuxvikarie, snart 60 år och bor ovanför Safiren Livs. Inatt har han dödat en flicka. Nu väntar han på polisen som ska komma och förlösa honom från hans brott. Och från hans ensamhet.

Den här boken gav jag till sambon som gärna läser lite mörkare romaner. Boken handlar om Rolf som aldrig riktigt varit som alla andra. Han knegar på som lärare och en kväll blir han avbruten i lärarrummet av en ung kvinna som behöver hjälp. En hjälp han ger rätt motvilligt men där något händer i honom när hon gång på gång kommer tillbaka.

I boken får vi lära känna Rolf till en viss del. Men det här är en bok där man själv får tolka rätt mycket själv vilket gör den extra intressant. Vi får bland annat ta del av hans studier på universitetet och det är så lätt att känna igen sig där (om man har deltagit i vuxenstudier på något sätt). Och det finns flera saker med Rolf som gör att de flesta känner att de har träffat en person som liknar honom. Sen är frågan hur många som skulle agera som honom i en liknande situation?

Det är svårt att skriva om boken. Dels för att den är så kort (161 sidor) och dels vill jag inte avslöja för mycket. Den är bra att ha som bokcirkelbok också. Dels för att den är så öppen för tolkningar och dels för att diskutera personen Rolf i sig. Jag var med på ett hörn på slutet i lite diskussioner i en FB-grupp och det var intressant att se vilka känslor Rolf i sig väckte. 

Tidigare har Malin Lindroth skrivit en bok som heter Nuckan som säkert hade varit intressant att läsa innan den här. Men det får bli en annan gång.

Betyg: 3 av 5.

2 kommentarer: