torsdag 18 juni 2020

Helgfrågan v. 25 - Författarbemötanden


Häromdagen såg jag en mycket intressant diskussion i en FB-grupp för bokbloggare där en journalist frågade bokbloggare om de blivit dåligt bemötta av författare när de inte hyllat deras böcker. Och nu när jag kollar Mias helgfråga så kommer denna fråga. Kul! Det var spännande läsning i tråden och det blir kanske lite mer här. Vi får se. Men Mias fråga var ju inte bara om ris.

Mia frågar:

Hur har era recensioner blivit bemötta, har någon författare hört av sig?

Lyckligtvis har jag inte blivit dåligt bemött trots att jag sällan är översvallande i mina inlägg. Jag är inte den typen av person. Men skriver jag något negativt är jag också tydlig med varför jag inte uppskattar just det. Sen måste jag erkänna att jag i några fall låtit bli att skriva om boken i de fall jag tyckt riktigt illa om den. Antingen för att jag inte läst ut den eller för att det är en svensk författare.

Däremot har jag fått svar på en fråga av en författare (Tove Alsterdal) där jag funderade över en ort i boken I tystnaden begravd - min favoritbok av henne.

En översättare har också kommenterat en serie där jag hoppades på att serien skulle fortsätta översättas men vilket den tyvärr inte blivit såvitt jag vet.

Annars är det mer tack på Instagram av författare för att jag läst och gillat. Även om jag gett både ris och ros har de flesta författare ofta skrivit någon snäll kommentar om att jag läst boken (antagligen har de inte läst mitt inlägg). Dock mest rätt intetsägande kommentarer eller ett tack. Men det är ändå kul att se. I synnerhet när man uppskattat boken lite extra. Någon enstaka utländsk författare har även fråga vilket språk mitt ex har varit översatt till.

Bonusfråga: Hur firar ni midsommar?

Midsommar firas med samma vänner som vanligt (en grannfamilj) men där vi bara umgås ute och med viss distans. Det blir lite picknick på dagen och sen lite grillat framåt kvällen.

14 kommentarer:

 1. Jag får också mest tack på instagram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar vara enklare att agera där.

   Radera
 2. Har också fått kommentarer från översättare. Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 3. Jag har inte instagram, så jag kanske missar en del kommentarer på grund av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte omöjligt. Men man ska använda de medier som ger en något och som man orkar med.

   Radera
 4. Det var genom den tråden jag fick tips till min fråga. Ha en trevlig midsommar. 💐🌸🌺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, jag misstänkte det. Detsamma! :-)

   Radera
 5. Har heller aldrig blivit dåligt bemött av varken författare eller förlagsfolk, tvärtom bara trevliga kontakter, har väl haft tur kanske.

  SvaraRadera
 6. Mycket jobbigare att skriva något som inte är positivt om en svensk författare, man vet ju att de håller stenkoll på Instagram eftersom det väl är författarnas bästa marknadsföringskanal numera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med svenska författare tänker jag mig verkligen för. Och när jag inte hyllar massor försöker jag verkligen beskriva varför även om det blir mest på bloggen den delen kommer med. Jag är alltid ärlig med mitt tyckande men blir ändå lite "starstruck" när vissa författare jag uppskattar gillar eller skriver en snäll kommentar på Instagram.

   Radera