onsdag 13 januari 2021

I krigets skugga av Lizzie Page

En fin bok som utspelar sig under de båda världskrigen!

Handling: 1939. Krig har brutit ut, och hundratals barn evakueras till landsbygden för att undkomma bomberna som regnar över London.

Vivienne bad inte om ett evakueringsbarn. Hon är faktiskt inte säker på att hennes hjärta klarar av det. Så många krig, så många besvikelser Vivis förmåga att känna kärlek lämnade henne den dagen då hon fick veta sanningen om sin man, Edmund, och när hon fattade det värsta beslutet i sitt liv och lämnade sin älskade syster åt hennes öde.

Men sjuåriga Pearl flyttar in, och med tanke på ryktena om vad som händer med små judiska barn i Europa, kanske detta är den säkraste platsen för henne.

Medan Vivi och Pearl lär sig att leva tillsammans, upptäcker de att de har ett band som går djupare än de kunde ha anat från innan Pearl föddes, och djupt ner i Viviennes förflutna. Och det kommer att vara Pearl den lilla flickan som säger så lite och ser så mycket som tvingar Vivi att slutligen konfrontera det som hände under första världskriget. Kanske finns hoppet om kärleken kvar?

Vivienne är bokens huvudperson och det är genom henne vi får vara med om två världskrig. I det första är hon ung och ogift men längtar efter att få gifta sig med sin Edmund. Men kriget bryter ut och hon och hennes syster åker till Frankrike och stöttar genom att köra ambulans där. 

Hon och hennes syster är så olika som man kan bli. Vivienne är mån om att göra det som förväntas av henne (eller kanske det hon förväntar sig av sig själv?) medan hennes syster är mer konstnärligt lagd och dras till helt andra personer än de som är i den närmaste familjekretsen. Deras olikheter och smällarna de får av livet gör att de skiljs åt. 

När andra världskriget börjat så får Vivienne och Edmund ta hand om ett evakueringsbarn från London. Pearl, som Vivenne börjar ta till sitt frusna hjärta, men som också gör att hon samtidigt måste brottas med sina fördomar. Hon får också någon att kämpa för vilket gör att hon sakta börjar vakna upp och få tillräckligt med självförtroende för att göra något åt sitt nuvarande liv. 

Det här är verkligen en bok om att växa upp och förändras. Det är också en bok om fördomar och om att lära sig acceptera olikheter. Och jag förstår att det var betydligt tuffare på den tiden när kvinnor dessutom var betydligt mer beroende av män för att klara sig.

Jag hade rätt stora förväntningar på den här boken. Handlingen fick mig att tänka delvis på Maisie Dobbs-böckerna där Maisie Dobbs arbetade som sjuksköterska under första världskriget. Och även på Godnatt Mister Tom som hör till mina topp-tio-böcker genom alla år. Och det gjorde nog att jag fick rätt orimliga förväntningar på den här. Ett problem för mig är att jag helst inte vill veta så mycket om vad som ska hända i en bok - mer än att jag har en känsla för vad boken handlar om. Jag avskyr t.ex när det står att tänk om huvudpersonen då visste vilket felaktigt beslut den tog (eller liknande). Alltså när man vet i förväg att något dåligt är på väg att ske trots att huvudpersonerna inte vet det. I den här boken får vi tidigt veta att Vivienne lever i ett olyckligt äktenskap med Edmund i den senare handlingen. Och boken växlar ofta mellan de två tidsperioderna så därför blir vissa saker inte så överraskande som jag hade önskat. 

Men det är ändå en mycket bra bok där vi får lite inblick även i tiden runt första världskriget vilket inte alls sker lika ofta som den om andra världskriget. 

 Betyg 4 av 5. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar