torsdag 7 januari 2021

Vinterland av Kim Faber & Janni Pedersen

En otroligt spännande start!

Handling: Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade.
Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen.
Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi. 

Uppläsare: Niklas Falk

Det här är den första boken i serien om Martin Juncker och Signe Kristiansen och vilken början! Det är inte konstigt att den vann Danska kriminalakademins debutantpris 2020. Ibland kan den första boken i en ny serie halta lite eftersom vi ska få lära känna personerna parallellt. Men det känns inte som något problem här utan mer intressant. Visserligen har båda problem (som deckarpoliser i princip alltid har) och ursprungsskälet är tyvärr detsamma men med två extremt olika utfall.

Dessutom får vi lära känna lite andra personer runt om som Junckers två kollegor på den lilla stationen som båda är intressanta och väldigt olika. Signes kollegor kommer jag inte alls lika nära mer än att en av dem är ett riktigt svin. Tempot i boken är högt och börjar minst sagt spännande med en stor explosion som Signe bland andra får ta tag i. Junckers grupp jobbar med en gruppvåldtäkt där de misstänkta bor på ett hem för ensamkommande flyktingar. Ute är det väldigt vintrigt så det passade bra att lyssna på boken nu i början av januari då även upplösningen av boken sker.

Problematiken i boken rör flera väldigt högaktuella ämnen som terrorism, politik, ensamkommande och åldringsvården - eller snarare bristen på den. Författarna är erfarna journalister och kan helt klart skriva plus att de är väldigt kunniga inom både politik och polisarbete - i alla fall tillräckligt för en vanligt person som jag själv ska köpa det. Det finns en liten oro i mig hur serien kommer att utvecklas och där den riskerar att bli allt för komplex. Men som start kunde det knappt bli bättre.

Jag längtar redan efter fortsättningen. Den är utgiven i Danmark och heter Satans sommar. Kanske kommer den översatt framåt sommaren...?

Betyg 5.

2 kommentarer:

  1. Jag försökte kolla lite snabbt när nästa del kan tänkas översättas, men Modernista har inget om den. Än. Tänkte jag skulle fråga sedan, när jag har postat min egen recension 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi får se när den dyker upp. Vi är ju definitivt några som verkligen vill fortsätta serien :).

      Radera