lördag 23 januari 2021

Stormvakt av Kristina Ohlsson

Första delen i Strindbergsserien!

Handling: Efter en räcka framgångsrika spänningsromaner startar Kristina Ohlsson med "Stormvakt" en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han anländer till Hovenäset i Bohuslän samma blåsiga natt som den mycket omtyckta läraren Agnes spårlöst försvinner. Bakom sig har August lämnat en framgångsrik karriär för att förverkliga sin dröm och öppna "Strindbergs second hand". Äntligen ska han få ägna sig åt något han älskar, och dessutom på en plats som han längtat efter att återse.

Men hela västkustidyllen skakas av Agnes försvinnande. Polisen, med den empatiska och drivna Maria Martinsson i spetsen, söker efter henne dag och natt. Hoppet om att Agnes ska hittas vid liv blir allt mindre. Vad är det hon har råkat ut för? Och varför får August den obehagliga känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning?

Det här visade sig vara en deckare helt i min smak! Jag har tidigare bara läst serien om Fredrika Bergman av henne tidigare. Jag tyckte verkligen om den serien men kände också att den spårade ur lite väl mycket på slutet. 

Här får vi lära känna lite nya karaktärer och då främst August Strindberg som flyttar från Stockholm till Hovenäset och polisen Maria Martinsson. Samma kväll som August Strindberg flyttar från östra sidan till den västra försvinner läraren Agnes. Hon skulle kolla till familjens sjöbod men försvann spårlöst. 

August Strindberg flyttar inte bara till västkusten, han flyttar även in i ett ökänt hus kopplat till ett gammalt mord vilket får folk att bli kanske ännu mer skeptiska till honom än om han bara varit stockholmaren. Vi läsare får sen följa August där han börjar försöka lära känna folk och även bygga upp sin second hand-butik. Maria Martinsson jobbar på med sökandet av Agnes och springer då och då på August Strindberg vilket inte hennes man uppskattar. 

Vi får även lära känna två andra familjer. Dels Agnes familj via hennes dagboksanteckningar men också Agnes sons kompis familj. Stämningen är lite obehaglig och för mig som har sambo och en son blir det lite överskott på familjer just där det är flera familjer med en son som endabarn. Även August har vuxit upp som endabarn. Men spänningarna i boken är också intressanta och får mig att reflektera en hel del - och lite extra på just familjekonstellationerna.

På många sätt är det här en pusseldeckare vilket jag verkligen uppskattar. Men det handlar också mycket om relationer och rädslor och att kunna möta dem. Sen gillar jag verkligen både August och Maria och även hennes närmaste kollega Ray-Ray. Och eftersom den här kom ut i november förra året lär det dröja innan det kommer en fortsättning tyvärr.

Betyg 4+ av 5.

2 kommentarer:

  1. Köpte denna i höstas, har ju gillat allt annat hon har skrivit så jag tänkte att den säkert är lika bra. Det verkar ju stämma 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror att serien kan passa även dig. :)

      Radera