torsdag 26 november 2009

Bokfrågornas ABC - bokstaven A

Lilla O har startat en bokfrågeutmaning som jag hakar på. Men jag måste erkänna att den inte börjar helt lätt.

Bokstaven A:

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.

Här krävdes lite eftertanke men så kom jag på att jag läste Oidipus i gymnasiet (troligtvis en förkortad och förenklad upplaga). Oidupus föräldrar får veta av ett orakel när han ligger i moderns mage att han kommer att döda sin far och gifta sig med sin mor. För att undkomma det ödet blir han överlämnade till en herde som ska se till att han dör. Istället lyckas han mot alla odds överleva och dödar sen sin far och gifter sig med sin mor (ovetande om släktskapet). Ja, handlingen är speciell och ingen man glömmer.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.

Här spanade jag i min boklista men hittade ingen Adam bland författarna så det får bli P.D. James böcker om Adam Dalgliesh som jag visserligen inte läst på rätt många år. Det är kanske dags för en nu?

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?

Min föräldrar har alltid läst så det har alltid funnits mycket böcker i hemmet. Jag vet att jag hade en favoritbok om en katt som hette Sickan. Sen gillade jag Totteböckerna, Hattstugan mm av barnböckerna. När jag började läsa själv så läste jag böckerna om Plutten världens minsta häst av Anita Gustavsson. De fanns i serien B. Wahlströms barnböcker och som var lite mindre än ungdomsböckerna typ Kitty.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.

Av de böcker jag läst som utspelar sig i Afrika så är det En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie som etsat sig fast mest. Jag pluggade när boken kom ut och jag minns att jag läste en av de hemskare bitarna (om könsstympning) på pendeltåget och plötsligt kände mig svimfärdig så det var bara att lägga ifrån mig den. Den handlar i alla fall om Waris Dirie som växer upp i Somalia på landsbygden. Hon flyr som tolvåring när hon ska giftas bort med en sextioårig man. Livet är länge tufft för henne men blir upptäckt som fotomodell och får lite andra chanser i livet.

2 kommentarer:

  1. Det är många som tipsar om En blomma i öknen. Borde verkligen läsa den om inte annat för att jag har elever från Afrika som flytt själva och vi spekulerar i om det har med förtryck, könsstympning och annat som drabbar flicor.

    Trevligt att läsa dina svar!

    SvaraRadera
  2. Lilla O: Nu var det många år sen som jag läste den men den gav en ganska otäck bild av hur det kan vara.

    SvaraRadera