torsdag 19 november 2009

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini

Den här boken har fått ligga till sig i bokhyllan ett tag. Jag fick den av min syster samtidigt som jag fick låna Flyga drake (som fortfarande är oläst). Jag är i alla fall väldigt glad att jag tog mig an den.

Handling: Mariam är bara femton år gammal, oäkting, fattig och utan utbildning när hon tvingas resa till Kabul för att gifta sig med en trettio år äldre man. Efter nästan tjugo år i ett kärlekslöst och våldsamt äktenskap får Mariam sällskap i sin olycka av den unga Laila - hustru nummer två som tvingas glömma sin kärlek till grannpojken efter att hennes föräldrar dött i ett bombdåd.

Medan de båda kvinnorna uthärdar det ständigt upptrappande våldet, i hemmet såväl som på Kabuls gator kommer de varandra allt närmare.

Boken är på många sätt sorglig men ändå finns det en varm ton i den. Man får följa livet i Kabul under oroliga tider med olika ledare. Tuffast för kvinnorna är det självklart under talibanernas styre då en kvinna inte får ut och gå utan sällskap av en manlig släkting. Änkor utan manliga släktingar har inte en chans. Samtidigt finns det fina män i boken också som vill alla väl och inte tror att kvinnan kan något mer än att sköta ett hem.

Mellan Mariam och Laila uppstår efter ett tag ett stort vänskapsband, nästan en mor-dotter-relation och man får följa hur det byggs upp. Jag är lite osäker på vad jag tycker om slutet. Det känns lite tillrättalagt men det duger.

5 kommentarer:

 1. Den boken står i min bokhylla och bara väntar på att bli läst. Jag formligen älskade Flyga drake och jag hoppas att Tusen strålande solar kommer att göra det också.

  /Annika

  SvaraRadera
 2. Haha, jag hade kunnat skriva kommentaren här ovan! Även jag tyckte mycket om Flyga drake men har fortfarande Tusen strålande solar stående i bokhyllan oläst. Jag har bara inte kommit mej för att läsa den än, men jag hoppas och tror att den också är bra.
  Boksnoken/Annika

  SvaraRadera
 3. Det låter som jag får lyfta upp Flyga drake lite i min bokhög. Kanske i julhelgen då jag hoppas att man hinner läsa lite mera.

  SvaraRadera
 4. Flyga drake är en helt underbar bok. På min gamla blogg, som ej längre uppdateras, ligger min recension kvar. Jag läste nyss igenom den och jag ryser fortfarande. Recensionen finns här: http://blogg.aftonbladet.se/annikas_litteraturblogg?page=7&cid=21064&pageSize=10

  Läs den: du kommer inte att ångra dig!

  SvaraRadera
 5. Både flyga drake och tusen strålande solar är underbara boker. Skriven av den afghanska författaren Khaled Husseini.

  SvaraRadera