söndag 15 november 2009

Bokmässa i Örebro slott

Igår åkte jag och sambon iväg på bokmässan i Örebro. Eftersom vi fått barnvakt hade vi även passat på att boka in oss på Åkerby Herrgård ett antal mil från Örebro och hann därför inte vara kvar till slutet. Det vi hann med var följande:

40 år av övertramp
Från IB-affären till Mikael Persbrant. Journalisten FREDRIK NEJMAN berättar om hur den svenska pressetiken utvecklats, fungerar och vart den är på väg. Nyligen kom han ut med boken "40 år av övertramp" med anledning av att Allmänhetens pressombudsman fyller 40 år i höst.

Seminariet var intressant men var bara på 20 minuter och kändes kort.

Öppen grav
Författaren och trädgårdsmästaren KJELL ERIKSSON har skrivit sin sista roman om kriminalinspektör Ann Lindell. Öppen grav är en kriminalroman om försakelse, hämnd och akademisk småaktighet, där det »bildade« Uppsala skildras ur ett annorlunda perspektiv. Det är en berättelse om klass och kultur, stad och land och om kvinnors arbete i det fina Uppsalas hem.

Det var riktigt kul att lyssna på Kjell Eriksson och jag vet att jag läst någon/några böcker av honom bland annat Prinsessan av Burundi. Nu ska jag se om jag ska läsa lite mer av honom.

Sista seminariet vi hann med var:

Bronsåldersmordet

En solvarm junidag år 1953 hackade en dikesgrävare upp skallen efter en brutalt mördad man i 50-årsåldern i en åker tre mil nordväst om Stockholm. Han visade sig ha dött redan på bronsåldern. Nyligen hararkeologer kunnat lösa hur, varför och av vem mannen mördades och dessutom kartlägga mannens liv. Arkeologen och författaren JONATHAN LINDSTRÖM reder ut ett verkligt mord.

Här hade vi återigen en mycket duktig och engagerad talare. Vi köpte visserligen inte boken men kanske någongång i framtiden...?

Däremot köpte vi böckerna på bilden nedan:


En bok till vår son - Här kommer bussen, Utan Nåd - Åmsele, Sveavägen, NK-Hamngatan... av Pelle Svensson, Islekar och Sten för sten av Liselott Willén. Sten för sten utspelar sig på Åland som författaren härstammar från och där min sambo vuxit upp. Sen blev det även Sömntuta av Mark Billingham som jag blivit nyfiken på tack vare Boksnoken.

5 kommentarer:

 1. Liselott Willén har jag aldrig hört talas om, men googlade på henne nu och hon verkar ju intressant! Jag tillbringade en sommar på Åland för ett antal år sen och trivdes jättebra där. Ska bli intressant att läsa vad du tyckte om Willéns böcker.
  Ja, jag gillar ju Mark Billingham! :-)

  SvaraRadera
 2. Åh, va typiskt att du hann före mig och köpa bussboken till Ludden. Den hade jag ju tänkt köpa i veckan :)

  SvaraRadera
 3. Haha, sorry. Den låg där lämplig framför oss... Men det finns ju fler i serien om Halvan. På bokrean i våras fick han den med helikoptern.

  SvaraRadera
 4. Är du min hemliga bokvän? :-)

  SvaraRadera
 5. Fru E: Det är helt korrekt. :-)

  SvaraRadera