måndag 23 augusti 2010

Tre sekunder av Roslund & Hellström

Ytterligare en succé av radarparet Roslund & Hellström om kriminalkommisarien Ewert Grens. Och ytterligare ett allvarlig komplexfullt ämne som den här gången handlar om infiltratörer.

Handling: Han lever ett dubbelliv. Ett med en älskad fru och två små pojkar, en familj han vill skydda till varje pris. Och ett annat, hemligt, där han varje dag riskerar att förlora allt.

Han tvingas ta makten på ett av Sveriges tyngsta fängelser. På uppdrag av polisen. På uppdrag av maffian. Han inser att han från och med nu är ensam, inte kan lita på någon och att han i det ögonblick han avslöjas blir lika farlig för båda sidor. Han kallar sig Paula och vet att det tar exakt tre sekunder att dö.


Roslund och Hellström tar upp svåra frågor här som alltid. Om hur svårt det är att komma åt kriminella gäng när man inte finns på insidan, samtidigt som det inte går att leva helt lagligt i ett sådant gäng. Vad kan man blunda för? Var går gränsen?

Jag tyckte den här boken var en av de tyngre att komma in i men det berodde på att jag tyckte det var så jobbigt med Paulas familjesituation. Hur han ljuger hemma och riskerna han utsätter sin familj för genom att leva det liv han lever. Hur orkar man? Hur vågar man? Men å andra sidan gör livet lustiga val åt en. Var hade han varit om han inte gjort dessa val? Inget är enkelt i Roslund & Hellströms böcker.

När han väl hamnade inne i fängelset så flöt det på med full fart och jag hade svårt att sluta lyssna - ja, jag köpte den här som mp3-bok med Peter Andersson som uppläsare. Där var jag först lite besviken för Shanti Roney gjorde ett utmärkt jobb i de tidigare böckerna men Peter Andersson gjorde också ett mycket bra jobb.

Så trots att jag drog mig lite för infiltratörshandlingen så är jag jättenöjd att jag lyssnade på den här. Min favorit är fortfarande Edward Finnigans upprättelse men fördelen med den här boken är att Ewert Grens blev lite mänskligare, lite lättare att förstå och inte lika tvär.

Nu har SVT köpt filmrättigheterna till åtminstone de fyra första böckerna och det ska bli intressant att se resultatet (även om det dröjer). Ryktet säger att Ola Rapace ska spela pappan i första boken Odjuret men jag har inte sett vem som ska spela Ewert Grens eller någon av hans kollegor.

2 kommentarer:

  1. Ser framemot att läsa den, lade nyligen in en beställning på Bokus så den kommer i lådan vilken dag som helst:)

    SvaraRadera
  2. Trots att det gick segt för mig i början tycker jag ändå att den var väldigt bra!

    SvaraRadera