söndag 26 juni 2011

Vinterdöd av Rennie Airth

Det här är den tredje och sista delen om John Madden.

Handling: London, november 1944. Den vinterkalla staden är mörklagd på grund av kriget. En ung polsk flicka hittas brutalt mördad. Det visar sig att den unga flickan arbetade på den pensionerade kriminalkommissarien John Maddens gård och han dras in i utredningen. Tyngd av samvetskval bestämmer han sig för att hjälpa sina gamla kollegor vid Scotland Yard, Angus Sinclair och Billy Styles, att lösa fallet.


Polisens resurser är begränsade i ett London som får ta emot flyktingar från stora delar av ett krigshärjat Europa. Snart inser man att mordet har sin lösning i händelser som inträffade för flera år sedan och att mördaren kommer att slå till igen. Kan Madden stoppa honom i tid?


Jag har länge längtat efter den här boken. Det nästan tio år sen jag läste den första och den hör hör nog till de bättre jag läst i deckarväg. Det blir ett kärt återseende av John Madden som nu blivit rätt mycket äldre (den första boken utspelar sig 1921 och den andra 1932).

Det är inte samma fokus på John Madden i den här boken vilket på ett sätt är lite tråkigt men å andra sidan tycker jag om de andra man träffar på (de flesta är även de gamla bekanta). Det som ändå gör att Rennie Airths deckare bryter av den enorma mängd deckare som finns är just beskrivningen av det dåtida England som i mitt tycke görs på ett väldigt bra sätt. Tidsandan lindas mycket diskret in men man ser ändå miljöerna framför sig.

Även om det här blir Rennie Airths sista bok om John Madden hoppas jag att det inte är hans sista deckare om det dåtida England. Tyvärr är risken stor med tanke på hur långt det är mellan böckerna och att han redan är runt 76 år (född 1935).

8 kommentarer:

 1. Åh, en serie som jag inte hört talas om. Vad spännande!

  SvaraRadera
 2. Boktokig: Om du inte har något emot historiska deckare så är de här väldigt läsvärda.

  SvaraRadera
 3. Jamen den här vill ju jag också läsa - jag gillade Rennie Airths två första böcker, även om det är så länge sen jag läste dem att jag knappt kommer ihåg vad de handlade om.

  SvaraRadera
 4. Boksnoken: Ja, det har varit långt mellan utgivningarna. Och tyvärr som jag skrev ovan så är Rennie Airth till åren kommen så vågar jag inte hoppas på en ny bok av honom. Men du har ju en kvar att läsa :-).

  SvaraRadera
 5. Det är jag som översatt Airths böcker. Det kommer faktiskt en fjärde bok om Madden, har jag hört av författaren. Ska vara klar i sommar enligt honom själv. När den kommer i England vet jag inte och inte om den kommer på svenska heller. Skriv till Forum/Minotaur och tjata! Den kvinnliga polisen i vinterdöd är också med i fyran.

  Nils Larsson
  valberget@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Nils: Vad spännande att det är du som översatt böckerna. Vad kul att höra att en fjärde är på gång dessutom. Jag vågade inte tro det och jag ska se till att skicka ett mail till Forum/Minotaur.

  SvaraRadera
 7. Äntligen! Airths fjärde bok om Madden kommer ut på engelska i sommar, den 19 juni 2014, titel "The reckoning". Om den kommer på svenska också återstår att se. Vi håller tummarna!

  Nils Larsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad jättekul! Jag hoppas de väljer att översätta den.

   Radera