tisdag 17 januari 2012

Causa Mortis av Elias Palm

Elias Palms andra bok om Ella Andersson!

Handling: Under ett jourpass blir rättsläkaren Ella Andersson utkallad av polisen till en brottsplats. En gammal kvinna har hittats knivmördad i sitt hem. Ur ett rättsmedicinskt perspektiv verkar utredningen vara enkel, men efter obduktionen inser Ella att hon måste omvärdera sina slutsatser. Kanske finns det en annan förklaring till dödsfallet.

Genom ett konsultuppdrag för en internationell organisation dras Ella även in i en större härva där trådarna löper ända tillbaka till andra världskrigets koncentrationsläger. Hennes bedömningar tycks tillmätas enorm betydelse av flera okända parter samtliga beredda att gå mycket långt för att nå sina mål. Ella tvingas därmed inse att hennes anonyma tillvaro vid obduktionsbordet är slut och att hon inte längre är den som observerar. Nu är det hon som är iakttagen.


Uppläsare: Mattias Linderoth

Trots att boken har en hel del orimliga sammanträffanden njuter jag för fullt av Ella. Jag tycker att hennes jobb är intressant och Elias Palm tar med precis lagom mycket tekniska detaljer. Man känner också att författaren vet vad han pratar om.

Ella Andersson är en spännande person att följa. Hon har ett lite udda förflutet som påverkar hennes nutid för fullt på ett oväntat och intressant sätt. Jag kommer definitivt läsa eller lyssna på nästa bok som jag hoppas kanske har lite mer fristående brottsfall även om jag gärna tar del av hennes släkt och relationen till dem.
Jag vet inte om jag lyssnat på Mattias Linderoth tidigare men jag var inte så nöjd med den här inläsningen. Den var alldeles för tydligt artikulerande och kändes inte avslappnad alls.

3 kommentarer:

 1. Finns på min kvartalsdeckarutmaning! Så jag läste inte sammfattningen utan bara din reflektion!
  Återstår bara att få avisering från bibblan så....
  jag gillade den första så pass att jag beslöt mig för att följa Ella framöver.

  SvaraRadera
 2. Jag läser Corpus Delicti just nu och jag gillar den.

  SvaraRadera
 3. Violen: Jag tyckte att andra boken höll samma klass som första så förhoppningsvis tycker också om den här.

  Boksnoken: Det blir intressant att se vad du skriver om den. Jag hoppas i alla fall att du ska tycka om den även när du läst klart.

  SvaraRadera