söndag 26 februari 2012

Om stenar kunde tala av Donna Leon

En Donna Leon helt i min smak!

Handling: Det är julstämning på Campo Santo Stefano i Venedig. I kylan på torget bjuder gatuförsäljarna ut sina varor. Vid sidan av de vanliga stånden har en afrikansk man lagt fram kopior av märkesvaror på en filt. Några turister står och tittar på utbudet när ett plötsligt tumult utbryter och ett skott avlossas. Försäljaren segnar ner, kallblodigt mördad.

När kommissarie Brunetti kommer till platsen har han inte mycket att gå på. Vilket är motivet? Mannen var illegal invandrare från Senegal. Skulle det kunna vara en uppgörelse mellan invandrargrupper? Uppenbarligen är det ett professionellt jobb utfört av en mördare som vet att inte lämna några spår efter sig.

Brunetti kommer snart i kontakt med en okänd del av Venedigs undre värld och anar ett mönster med skrämmande omfattning. Frågan är hur långt han vågar gå - spåren leder i oväntad riktning och hans chef har beordrat honom att släppa utredningen...

För mig handlar Donna Leons böcker mycket om stämningen, Venedigs speciella miljö, kommissarie Brunettis familjeliv mm. I den här får man allt av det och dessutom korruption, invandring och mat. Jag har varit besviken på flera av de senare (men inte på den före den här) och är glad att de har blivit bättre igen, mer engagerande. Jag såg också på wikipedia att hon gett ut flera efter den här på engelska som ännu inte blivit översatta. Jag har funderat över vad italienarna tycker om hennes böcker som är väldigt samhällskritiska men läste nu att hon sett till att de inte blir översatta till italienska. Det gör nog hennes liv i Venedig mycket lättare.

Eftersom det här brottet inte är något traditionellt brott och omfattningen är större än normalt så är den inte som en traditionell deckare fullt ut. Men det känns inte som något problem. Överlag är boken bra och spännande.

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig läst något av Donna Leon. Kanske dags?

    SvaraRadera
  2. Boksnoken: Det är alltid jobbigt med serier där man inte varit med från början. Men att prova en skadar ju aldrig :-).

    SvaraRadera