torsdag 24 maj 2012

En osynlig av Pontus Ljunghill

En mycket stillsam dåtida deckare!

Handling: Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad ute på det nedlagda Djurgårdsvarvet. Mordet väcker stor uppståndelse och pressen rapporterar dagligen om utredningen. Den unge och lovande kommissarie John Stierna får fallet på sitt bord - det blir en jakt på en mördare som nästan inte lämnat några spår efter sig och där Stierna själv får betala ett högt personligt pris.

Visby 1953. I en hotellbar på Gotland sitter Stierna och summerar sin karriär efter att just ha gått i pension. Mordet på den lilla flickan är för alltid inbränt i hans medvetande och när en journalist söker upp honom för att göra en artikel om fallet och vad som egentligen hände den där hösten 1928, rullas allt upp igen.

En osynlig är både en spänningsroman och en stämningsfull Stockholmsskildring. Den handlar om hur ett fall kan bli personligt, äta sig in och inte släppa taget. Men det handlar också om en stad som såg väldigt annorlunda ut för bara ett halvt sekel sedan, innan Klarakvarteren revs och Sergels torg byggdes.

Inläsare: Reine Brynolfsson

Jag tyckte om En osynlig. Den var behaglig att lyssna på och stillsamt fick jag mig ett dåtida Stockholm uppmålat för mig. Den fick mig att tänka på min mormor som föddes det året och på min farfar som då var 29 år och bodde i Stockholm. Även min fars halvsyster (på sin pappas sida) föddes då.

Vi får följa dels själva sökandet av mördaren och dels paret Stierna och deras liv i Stockholm. Här finns inga DNA-test, mobiltelefoner, övervakningskameror etc. utan poliserna jobbar med gamla hederliga metoder som fingeravtryck, dörrknackning och allt möjligt.

Jag har läst att den här är den första i en serie om brott under 1900-talets början och jag kommer definitivt läsa eller lyssna på nästa.

2 kommentarer:

  1. Låter lite intressant faktiskt!

    SV: Jag har faktiskt inte läst något av Rosman men kanske borde göra det :) Miljön låter i alla fall som något för mig!

    SvaraRadera
  2. Nilma: Den var bra men inte fantastisk :-).

    SvaraRadera