tisdag 13 oktober 2015

Flykten från läger 14 av Blaine Harden

En sann skildring om ett fångläger i Nordkorea och flykten därifrån.

Handling: Shin Dong-huyk föddes i arbetslägret 1982 och kände inte till något annat än den värld som fanns innanför det höga elstängslet där han växte upp. I tjugo år präglades hans liv av svält tortyr och angiveri ett upphittat riskorn kunde leda till en kamp på liv och död. Shin levde långt under varje form av mänsklig värdighet, ända till den dag då han lyckades fly och fann en helt ny värld, på andra sidan taggtråden. 


När jag önskade mig den här boken trodde jag att det skulle vara lite av en askungesaga. Men livet behöver inte vara lätt bara för att man får äta sig mätt.

Istället blev det en lektion om Nordkorea och Blaine Harden som skrivit boken blandar Shins historia med fakta om Nordkorea. Alla fakta har en tydlig not som hänvisar till källan (källorna står längst bak i boken). Det är verkligen ett skrämmande land med hemska ledare.

I Nordkorea straffas inte bara den som anses skyldig till ett brott, utan även personens familj i tre generationer blir straffade. Shins föräldrar har fått gifta sig i fånglägret och får två barn. Men där finns ingen kärlek utan endast straff och en ständig kamp om att få i sig mat. Han får se människor dödas redan när han är ett barn. Han vet inte vad kärlek är eller familjegemenskap. Han får lära sig att skvallra över minsta förseelse som andra gör. Han utsätts även för fruktansvärd tortyr.

När han blir lite äldre får han via andra fångar höra om vad som finns utanför stängslet. Bara tanken på att få äta sig mätt göra att han tillslut vill försöka rymma trots att han inte hört att någon lyckats tidigare.

Blaine Harden är tydlig med att det inte är lätt att få ut sanningen ur Shin. Shin har efter sin rymning insett hur svårt det är för människor utanför Nordkorea att acceptera beteendet hos dem som lever i lägren, hur djuriska instinkter tar över och livet är allt annat är civiliserat och kärleksfullt. Blaine Harden beskriver även hur svårt många har att anpassa sig i samhället.

Den här boken väcker så många tankar. Varför görs det så lite för att stoppa Nordkorea. Då och då visas dokumentärer som visar hur svårt även den vanliga befolkningen har det. Samtidigt får jag genom den här boken en känsla för att ingen riktigt vågar av flera olika skäl. Boken antyder att många nordkoreaner har svårt att acklimatisera sig efter att ha lyckats fly från Nordkorea. Rent generellt väcker boken många tankar om vilken påverkan barnets uppväxt har. Hur lär sig barn om känslor och kärlek. Vad gör att en människa är god eller ond?

Min pocketbok är på 230 sidor och är mycket läsvärd! Den rymmer så mycket på rätt få sidor och är ändå inte svårläst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar