måndag 12 oktober 2015

Ingenting är glömt av Adam Sarafis

En ny thrillerserie av bland annat Linda Olsson.

Handling: En ung man hittas död på ett bibliotek i Auckland, Nya Zeeland. Polisen är övertygad om att det var självmord, men mannens nära vän misstänker mord. Den döde mannen, Brent skrev på ett bokmanus som nu är spårlöst försvunnet. Vilka farliga hemligheter döljer sig i det försvunna bokmanuset?
Sam Hallberg, med ett förflutet som expert på terrorism, tar sig an fallet. Han leds allt djupare in i en korrumperad värld där inget är som han tror. Samtidigt misstänker affärsjournalisten Lynette Church att hon är en smutsig politisk verksamhet på spåret.

Uppläsare: Viktor Åkerblom

Linda Olsson har tillsammans med Thomas Sainsbury skrivit en thriller som tar upp viktiga nutida ämnen.

Huvuddelen av boken utspelar sig på Nya Zeeland men även lite i London. Sam Hallberg som har ett mycket mystiskt förflutet vill försöka hjälpa en ung kvinna förstå vad som hänt hennes bästa vän. Även hans vän Lynette Church blir inblandad och även hon försöker ta reda på vad som hänt och inser att det finns kopplingar till hennes egna story.

Jag tycker boken tar upp viktiga ämnen som antagligen sker mer än vad vi vanliga vet om. Jag skulle inte bli förvånad i alla fall. Sen är det lite frustrerande när Sams historia är så okänd och det bara kommer vaga antydningar. Vi läsare kommer säkert få veta mer i bok två eller tre men det känns som det är långt dit och det är ju ett klassiskt grepp när flera böcker är planerade. Jag måste också erkänna att jag inte helt och fullt kan tycka om karaktärer som inte gör vad de kan för sina barn. I vissa lägen kanske de gör bäst i att inte vara så närvarande men ibland känns det mest som en dålig ursäkt där man sätter sina egna känslor först.

Som i många andra spänningsromaner styr både "lyckliga" sammanträffanden och huvudpersonernas naivitet handlingen (eller brist på känslan för fara). Men det som gör boken för mig är till stor del karaktärerna, den Nya Zeeländska miljön samt de politiska spelen som sker i bakgrunden.

Om bara handlingen tilltalar mig i nästa bok kommer jag definitivt läsa eller lyssna på den.

Uppläsningen är gjord av Viktor Åkerblom vilket fungerade helt ok för mig.

2 kommentarer:

  1. Jag lockas lite av miljön, men politiskt spel är ett icke-trigger ord :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fokus ligger dock på Sam och Lynette och det politiska ligger på en rätt (enligt mig) lagom nivå som tur är och finns mer i bakgrunden.

      Radera