tisdag 29 maj 2018

Kommande böcker i juni 2018

Än en gång kommer det så många intressanta böcker! Jag får även för mig att det har blivit en trend med feel good-böcker. Jag har med böcker från flera deckarserier som jag inte ens läst något från än. Men de blir allt mer lockande... 

Först ut blir det en bok som bryter av lite. 

Cirkusflickan av Pam Jenoff
HarperCollins Nordic


Året är 1944 och andra världskriget rasar i Tyskland. Den sextonåriga Noa försörjer sig som städerska på en tågstation efter att ha blivit utslängd hemifrån. Då hon en kväll följer ett märkligt ljud upptäcker hon till sin fasa en godsvagn fylld med övergivna judiska barn. Innan hon hinner tänka fattar hon tag i ett spädbarn och flyr hals över huvud ut i vinternatten. Noa och barnet, som får namnet Theo, räddas och tas om hand av ett kringresande cirkussällskap, och för att smälta in tränas hon till trapetsartist. Hennes lärare är den några år äldre Astrid, en kvinna med ett hemlighetsfullt förflutet som starkt ogillar Noas uppdykande. Men kriget kommer närmare och deras skyddade tillvaro på cirkusen hotas alltmer. Theos liv är i fara och snart inser Noa och Astrid att deras enda chans att överleva är att släppa taget om sina hemligheter och våga lita på varandra.





________________________________



Jag har ännu inte läst någon av böckerna i serien men miljön lockar oerhört.

De döda i Barentsburg av Monica Kristensen
Leopard förlag

I ett förfallet hus möts ett par. Platsen är den ryska gruvstaden Barentsburg, på Svalbard. De har mötts på detta sätt i flera år. Paret äter kakor, dricker te, avslutar kvällen med en vodka och återgår sedan till sitt. Detta är deras fristad. Men den här kvällen kommer mannen aldrig tillbaka hem.

När de norska myndigheterna i Longyearbyen nästa dag mottar ett meddelande om att den inflytelserika fackföreningsledaren Vanja har påträffats död, skickas sysselman Knut Fjeld ut att undersöka fallet.

Men vad som borde ha varit en rutinmässig uppgift och en dagstur blir för Knut en oväntad nedstigning i ett främmande samhälle, där all konversation måste ske genom en rysk tolk, där han får känslan att mycket ligger dolt bakom de vänliga leendena, och där han snabbt kommer att känna sig ensam, fångad och förföljd.



________________________________

En bok som definitivt lockar. Jag är lite sugen på att göra en sommar-bokbingo även i år och där är en av rutorna: Brighton up your Day - en bok om något Brighton-likt. Så den skulle säkert fungera här. 

En sommar i Brighton av Lucy Diamond
Printz Publishing


I ett elegant hus nära Brightons strand bor tre hyresgäster som har mer gemensamt med varandra än vad de vet om... 

Rosa har börjat om sitt liv och arbetar numera med det hon älskar mest av allt: mat. Med en stroppig tonåring får henne snart att tvivla på sina livsval. Georgie har följt med sin pojkvän till Brighton, och är fast besluten att lyckas som journalist. Staden välkomnar till en början Georgia med öppna armar, men det dröjer inte lång tid innan hon hamnar i trubbel. Charlotte kämpar med att komma över en stor sorg, och vill helst av allt bara gömma sig i sin lägenhet. Men Margot, den tjusiga damen som bor på husets högsta våning, har andra planer för Charlotte. 

Samtidigt som dessa tre kvinnor lär känna varandra påbörjas ett helt nytt kapitel i deras liv...




________________________________


"Första" boken (= den först översatta) står fortfarande och väntar i bokhyllan. Men jag gissar att när jag väl börjat så kommer det rulla på. 

Annars skjuter jägaren mig av Nele Neuhaus
Albert Bonniers Förlag

Bröllopsresan är planerad över jul och nyår. Äntligen ska kriminalinspektör Pia Kirchhoff, hemligt nygift, få sin välförtjänta semester. Men ett par dagar före resan nås hon av ett telefonsamtal som får planerna att gå om intet. I det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt har en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå inträffar ytterligare ett liknande mord: en kvinna skjuts genom sitt köksfönster. Inget av offren hade några fiender. Varför måste just de dö? Trycket på utredningen ökar snabbt. Pia Kirchhoff och hennes chef Oliver von Bodenstein söker efter en mördare som tycks välja sina offer godtyckligt - och de kommer en mänsklig tragedi på spåren.




________________________________

Den här väcker min nyfikenhet. Jag har ännu inte läst något av Caroline Säfstrand men är sugen på flera av hennes böcker. 

Alltid din dotter av Caroline Säfstrand
Massolit


I det gula huset på åsen står Jill Bergstrands dörr ofta på vid gavel. Hit kan vem som helst komma, när som helst. Hon ställer upp, hjälper till och tar hand om allt och alla och begär aldrig något tillbaka. Livet går sin gilla gång tills en enträgen släktforskare dyker upp. Denne har information om Jills mor Miriam. Historien är så osannolik att Jill först avfärdar den, men släktforskaren ger sig inte, och en redan komplicerad relation mellan mor och dotter ställs på sin spets. Hur ska de förhålla sig till den händelse som ingen av dem någonsin pratar om?

Samtidigt sveper förändringens vindar genom Jills trygga tillvaro. När avståndet till tonårsdottern växer, en oroväckande nyhet sprids på jobbet och den tillfälliga grannen Lucas dyker upp, kan inte ens post-it-lapparna med visdomsord om lycka ändra det faktum att inget kommer att bli sig likt.

Alltid din dotter är en roman om tre kvinnors sökande efter svar, begravda hemligheter som flyter upp till ytan och hur svårt det faktiskt är att sluta fred med sitt förflutna. 


________________________________

Det här är den fjärde boken om Amos Decker och jag har inte läst någon. Men den här boken får mig intresserad! Det var länge sen jag dessutom läste något av David Baldacci. 

Morden i Baronville av David Baldacci
Bokfabriken


Amos Decker, utredaren som inte glömmer något, följer med sin vän Alex Jamison till småstaden Baronville för att hälsa på Alex familj. Men semestern varar inte länge. Plötsligt står grannhuset i brand, och till sin förfäran upptäcker Decker två kroppar i huset. Branden är inte dödsorsaken.


Decker och Jamison bestämmer sig för att undersöka detta närmare men stöter på motstånd direkt, både från den lokala polisen och från invånarna. Morden visar sig vara toppen på isberget, och händelserna i Baronville verkar ha kopplingar till något större. Vad är det egentligen som döljer sig bakom småstadsidyllen? Och hinner Decker ta reda på sanningen innan fler oskyldiga drabbas?






________________________________

Det här är en bok som kan passa mig superbra eller som inte alls fungerar. Jag hoppas på det första.

Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan
Lind & Co


En gång var Anthony Peardew en hyllad författare, men på ålderns höst vårdar han främst sin samling av förlorade ting: brottstycken av andra människors liv. Det är saker som han under många, långa år har tagit hand om, för att gottgöra för ett löfte han en gång bröt.

När han inser att tiden håller på att springa ifrån honom lämnar han över sitt hus och alla dess omhändertagna, förlorade skatter till sin assistent Laura den enda person han litar på kan överta ansvaret att återförena dessa ting med deras rättmätiga ägare.

Men de förlorade tingens vårdares sista önskan visar sig ha oförutsägbara återverkningar, som i sin tur leder till en rad slumpmässiga och lyckosamma möten 

De förlorade tingens väktare är en uppmärksammad debutroman med ett oförglömligt galleri av karaktärer, allt från unga flickor med superkrafter, stiliga trädgårdsmästare, irriterande spöken och en hel rad med oemotståndliga fyrfota vänner. Men framför allt är det en roman om vänskap, vänlighet och kärlek om livets ändlösa möjligheter. 


________________________________


Den här lockar väldigt mycket.

Ett dödligt mörker av Stuart MacBride
HarperCollins Nordic


Kriminalassistent Callum MacGregor hade en lovande karriär framför sig tills han begick ett ödesdigert misstag. Nu är han fast på avdelningen där alla poliser hamnar när de gjort bort sig men inte kan avskedas, och han lär inte få chansen att delta i någon stor mordutredning igen. När en mumifierad kropp hittas på en soptipp i Oldcastle får han i uppdrag att ta reda på vilket museum den stulits från. Snart inser han att det finns en koppling till de tre unga män som nyligen försvunnit. Av en tillfällighet


har han tilldelats ett fall som kommer bli det största någonsin i staden ...







________________________________

Den här får mig att tänka på Sonjas hemlighet som också handlade om lite äldre kvinnor som får komma bort och få lite distans. Den här läser jag gärna.

Små bitar av lycka av Anne Østby
Printz Publishing


Jag har planterat mina fötter djupt i jorden här på Fiji, och jag tänker stanna här till min sista solnedgång. Kom och håll mig sällskap? Lämna allt som inte fungerade bakom er!

När Sina, Maya, Ingrid och Lisbeth får varsitt brev med samma fråga, är svaret självklart. Deras gamla gymnasievän Kat Kat, den äventyrliga, Kat som flydde till Söderhavet så snart de tagit examen har skickat en inbjudan som man bara får en gång i livet: kom och bo hos mig på min kakaoplantage på Fiji. Kom och tillbringa dagarna med att äta choklad och pladdra som tonåringar igen, fria från män, bekymmer och kyla. Kom och bli gammal i paradiset, tillsammans, som systrar. Vem kan säga nej till det?

Nu i sextioåren har vännerna accepterat den lott de blivit tilldelade i livet. Sina är ensam förälder med pengabekymmer, försiktiga Maya känner hur hon håller på att tappa greppet om världen, Ingrid är den eviga ensamvargen, Lisbeth har det på ytan perfekta livet och så Kat, som nyligen blivit änka. Kvinnorna försöker anpassa sig till sitt nya liv tillsammans, och över dem vakar Ateca, Kats hushållerska, som ofta känner kvinnorna bättre än de känner sig själva. 

Omgivna av en azurblå ocean, kakaoträd och en lokal kultur som är fascinerande och underbart främmande, börjar vännerna hitta en ny mening i tillvaron: de ska starta chokladtillverkning: bitterljuva små bitar av lycka.



________________________________

Den här känns lite som en äventyrsroman. Frågan är vad den är? Den gör mig nyfiken i alla fall. 

Drottningklockan av Elisabeth Öhman
Bokförlaget SOL

Under spektakulära former stjäls drottning Marie-Antoinettes magnifika fickur från ett museum i Jerusalem. Tjuven kommer undan och flyr utomlands där han håller sig undan och byter identitet. Men att ha ett värdefullt och välkänt stöldgods i sin ägo är farligt och han bestämmer sig för att låta någon annan gömma klockan tills tiden är inne att sälja den vidare.
Aron är en annorlunda kyrkogårdsvaktmästare som tack vare sitt brinnande intresse för klockor oväntat blir förvaltare till det stulna uret. Detta blir upptakten på en mångårig katt och råttalek mellan den undre världen och den intet ont anande urmakaren, som tas med på en fartfylld resa runt jorden.

I bakgrunden finns även ungdomskärleken Maggan och en okänd dotter som gör spionkarriär inom M16 i London. Kommer sanningen fram? Och kommer drottningens klocka att hitta hem?




________________________________

Jag har inte läst en John Grisham på evigheter. Jag tror det är dags med den här. 


Camino Island av John Grisham
Albert Bonniers Förlag

Ett ovärderligt originalmanuskript till F Scott Fitzgeralds Den store Gatsby stjäls från ett bibliotek. Tjuvarna fångas men manuset tycks spårlöst försvunnet och ett företag anlitas för att försöka ta reda på vart manuset kan ha tagit vägen.

Bruce Cable äger en populär bokhandel på Camino Island i Florida. Rykten säger att han i sin källare har en skattkammare av oväntat slag: mängder med manus och exklusiva böcker.


Den inte så framgångsrika författaren Mercer Mann får i uppdrag att infiltrera bokhandeln. Hon har skrivkramp och tvivlar på sin talang som författare, dessutom är hon pank. Mercer lovas en rundlig ersättning om hon kan ta reda på vad Brucce Cable har i sin källare. Uppdraget går inte alls som planerat - Mercer dras snabbt in i Bruces förtrollande värld av litterära samtal och långa överdådiga middagar med både lokala och världskända författare.


________________________________

Mattias Edvardssons bok En nästan sann historia kan ge mig flashbacks då och då. Jag föll inte totalt för den, troligtvis för att den redan blivit så hyllad vilket ledde till skyhöga förväntningar. Men det är en bok som jag absolut inte glömmer och som jag tänker på betydligt oftare än andra böcker. Så den här kommer jag definitivt att läsa vid tillfälle.  

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
Bokförlaget Forum


Hur långt skulle du gå för att skydda din familj? Och hur väl känner du egentligen dina barn?

De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.

Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.

I tre olika delar får vi följa fadern, modern och dottern, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.


Mattias Edvardsson har skrivit en oavlåtligt spännande roman som skildrar varje förälders mardröm. En helt vanlig familj handlar om tre människor som tror sig känna varandra men lever i olika världar. Och den fina linjen mellan rätt och fel, lögn och sanning.
________________________________

Gustavs grabb var en stor favorit. Så den här lär läsas. 

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv av Leif GW Persson
Albert Bonniers Förlag 

Detta är historien om hur Gustavs grabb, Professor Wille Vingmutter, blev Professor Leif GW Persson. Om hur en dröm om ett liv som Mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott. 
















8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, verkligen! Det är så härligt.

      Radera
  2. Du tog med en del som jag hoppade över för att det inte skulle bli för många. Bra att de också får vara med :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att vi båda lyckades med det. :)

      Radera
  3. En helt vanlig familj har jag sett fram emot sedan förra året, förväntningarna är höga. Alltid din dotter handlar kvällens inlägg om i min blogg. Roligt att du har med den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite läskigt när förväntningarna är så höga bara. Jag tycker Alltid din dotter verkar vara intressant.

      Radera
  4. Alltid massor med nya lockande böcker som kommer.

    SvaraRadera