fredag 26 oktober 2018

Skuggsystern av Lucinda Riley

Tredje delen i en av mina absoluta favoritserier!

Handling: Star D'Aplièse står vid ett vägskäl i livet efter hennes älskade adoptivfars hastiga död. Pa Salt, som den mytomspunne miljardären kallades av sina sex döttrar, adopterade flickorna från världens alla hörn. Han har lämnat en ledtråd åt varje syster, en pusselbit för att hjälpa dem finna sina rötter, men Star - den mest gåtfulla av systrarna - känner sig tveksam till att lämna tryggheten i sitt nära förhållande med sin syster CeCe. I desperation bestämmer hon sig för att följa sin ledtråd till ett antikvariat i London, och där öppnar sig en helt ny värld ...

Etthundra år tidigare svär den viljestarka och självständiga Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Hon bor lycklig och trygg i sitt hem vid sjöarna i nordvästra England, nära sin idol Beatrix Potter, när oförutsedda händelser för henne till London, hem till en av det edvardianska societetslivets stora profiler, Alice Keppel. Flora slits mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen, men inser att hon endast är en bricka i ett spel, vars regler bara andra verkar känna till. Men så möter Flora en mystisk gentleman, som avslöjar svaren på de frågor hon sökt efter under hela sitt liv ...

I takt med att Star utforskar Floras otroliga livshistoria påbörjar också hon en upptäcktsresa, kliver ut ur sin systers skugga och öppnar sitt hjärta för kärleken.


Den här köpte jag nyligen men eftersom den är inbunden och tjock (ca 570 sidor) ville jag inte ta med mig den på min Teneriffaresa. Istället fick det blir första boken jag läste efter resan. Och jag älskar serien så jag läste den på under förra helgen (det är fort för mig nu för tiden med tanke på jobb, hus och familj).

Eftersom vi läsare redan fått lära känna de sex systrarna lite i tidigare böcker går det väldigt fort att komma in i den. Visserligen gick det även fort att komma in i första boken. Eftersom det är den tredje boken får vi också följa den tredje systern Star. Hon och den fjärde systern CeCe har levt extremt nära varandra. CeCe är den som hörs och syns och Star verkar finnas i hennes skugga. Men CeCe har det inte heller helt lätt utan förlitar sig på att hennes syster finns där.

I Skuggsystern är det Star som börjar bryta sig loss. Hon är lite vilsen i livet och i och med sin adoptivfars död får hon en ledtråd till sitt förflutna som bara är hennes. Inte hennes och CeCes.

Som alltid blir jag helt inne i den nutida historien och vill bara ha mer och mer. Men så börjar den historiska delen som då sackar upp mig. Men det dröjer inte så länge innan jag faller för Flora och vill veta mer om hennes liv. Och vad är i slutändan kopplingen mellan Flora och Star?

Det är något med stämningen i de här böckerna. Den moderna delen i den här serien skulle nog i flera fall kunna vara en modern feel-goodbok. Medan den historiska rymmer mer eller mindre tragik. Ofta blir det tydligt hur begränsande det var att vara kvinna och inte få styra sig själv - om du inte var rik nog. Vad det än är så älskar jag det här.

Betyget blir 5 av 5. Och jag hoppas det inte dröjer länge till nästa bok kommer! I väntan på den nya får jag kanske läsa Midnattsrosen av samma författare.

2 kommentarer: