lördag 20 oktober 2018

Räddaren av förlorade ting av Ruth Hogan

En bok jag njöt av att läsa!

Handling: En gång var Anthony Peardew en hyllad författare, men på ålderns höst vårdar han främst sin samling av förlorade ting: brottstycken av andra människors liv. Det är saker som han under många, långa år har tagit hand om, för att gottgöra för ett löfte han en gång bröt.

När han inser att tiden håller på att springa ifrån honom lämnar han över sitt hus och alla dess omhändertagna, förlorade skatter till sin assistent Laura den enda person han litar på kan överta ansvaret att återförena dessa ting med deras rättmätiga ägare.

Men de förlorade tingens vårdares sista önskan visar sig ha oförutsägbara återverkningar, som i sin tur leder till en rad slumpmässiga och lyckosamma möten.

Den här boken fick inviga min nya e-bokläsare från Storytel. En apparat som känns som en guldgruva så länge jag har Storytel men som också stressar lite eftersom jag nu kan läsa så ofantligt många böcker direkt. Och hur ska det då gå med alla hyllvärmare? Boken avslutades på en flygplan på väg till Teneriffa för en 1½ vecka sen.

Men tillbaka till boken. Det här är en fin bok som innehåller både sorg och lycka. I dåtid får vi följa Eunice och Bomber och i nutid är det Laura som jobbar hos Anthony där Freddy är trädgårdsmästare och grannen Sunshine blir en vän.

Kring Eunice och Bomber är det en skön stämning och det är fullt med filmreferenser och bokmanus. För att inte tala om Bombers stolliga syster som både livar upp och gör en galen.

Laura kommer från ett olyckligt äktenskap och börjar allt mer hitta sig själv när hon jobbar hos Anthony. Men hans död gör att tryggheten hon börjat känna förändras och det ställs krav på henne som hon inte vet om hon är redo för. Men Freddy och Sunshine finns där för henne försöker stötta med att hitta de förlorade tingens ägare.

Den här boken innehåller så många sköna saker. Böcker, filmer, en liten dos magi, små insprängda noveller om de förlorade tingen och i synnerhet relationerna mellan människorna som känns så äkta. Det finns också en hel del sorg i boken som gör att jag tycker ännu mer om den.

Betyget blir en stark fyra.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte så mycket om den, en i stort sett perfekt feelgood.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ditt inlägg gjorde att jag var rätt övertygad om att jag skulle tycka om boken - mycket. Och det stämde bra! :-)

      Radera