tisdag 24 december 2019

Kommande i januari 2020

Nytt år och nya böcker och God Jul denna julafton!

Flera av böckerna som jag ser i januariutgivningen har jag redan skrivit om då det såg ut som de först skulle komma under hösten/vintern. Så de skippar jag att ta med här. Och denna månad krävdes en sållning. Det kommer för mycket intressant just nu.

Den här känns som en klassisk feelgood men med en del smärta troligtvis.

Evvie Drake börjar om av Linda Holmes
Lavender Lit
Utgivningsdatum: 2020-01-02

I en sömnig kuststad i Maine bor den unga nyblivna änkan Evvie Drake ensam i sitt smärtsamt tomma, stora hus. Det har gått ett år sedan hennes make Tim dog i en bilolycka och Evvie lämnar knappt huset. Alla i staden tror att det är sorgen som får henne att stanna hemma och Evvie avslöjar inte sanningen, inte ens för sin bästa vän Andy.

Samtidigt i New York kämpar Dean Tenney, tidigare professionell basebollspelare och Andys barndomsvän, med varje idrottares värsta mardröm: han kan inte längre leverera på planen och han vet inte varför. Så när en mediestorm blåser upp och Andy erbjuder Dean att komma till Maine, verkar det som den perfekta tillflyktsorten.

När Dean flyttar in i en lägenhet i Evvies hus ingår de en pakt: Dean frågar inte om Evvies man och Evvie frågar inte om Deans bekymmer. Regler har dock den lustiga benägenheten att brytas, och det som började som en oväntad vänskap övergår snart i något mer. Men för att gå vidare måste de båda göra upp med sitt förflutna och avslöja hemligheterna de burit på så länge.


Den här lär definitivt införskaffas. Om inte till mig så till sambon.

Tag och skriv! : Fjorton författare om sitt skrivande
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsdatum: 2020-01-03

I den här antologin möter du nyskrivna personliga texter av några av Sveriges namnkunnigaste författare. De delar även med sig av konkreta skrivtips och motiverande råd om hur du sätter igång.

Något av vad den bjuder på:

Romanskrivande som ett husbygge.
Skriva självbiografiskt.
Inte vara rädd för att inte vara unik.
Den svåra andra boken.
Hur det är att gå och leda skrivarkurser.
Inte sträva efter en perfekt rad, utan flera fulla sidor, och ur det vaska fram guldet.
Konsten att kunna redigera sin egen text.

Det här är en bok som vänder sig till alla som är intresserade av skrivande. Till dig som ständigt skriver, till dig som ännu inte börjat och till dig som vill veta hur dessa författare egentligen gör.

Medverkar gör: Andrea Lundgren, Annika Norlin, Johan Theorin, Klas Östergren, Kristoffer Leandoer, Majgull Axelsson, Mats Strandberg, Negar Naseh, Nina Wähä, Stina Stoor, Sven Olov Karlsson, Torbjörn Flygt, Åsa Linderborg, Åsa Moberg.
Här kommer andra boken om FBI-agenten Atlee Pine. Jag har lyssnat på den första och tyckte den var helt ok.

Minuten före midnatt av David Baldacci
Bokfabriken
Utgivningsdatum: 2020-01-07

FBI-agenten Atlee Pine tvingas ta tjänstledigt efter att ha gjort sig skyldig till övervåld i jakten på en brutal brottsling. Den oplanerade ledigheten ger henne möjlighet att resa tillbaka till Andersonville i Georgia, där hennes tvillingsyster Mercy kidnappades och försvann tre decennier tidigare. Kanske kan hon äntligen få klarhet i vem som låg bakom kidnappningen. Men sökandet efter ledtrådar leder henne in på en väg kantad av mord, lögner och hemligheter som skakar henne i grunden. Ingenting av det Atlee Pine trott sig veta visar sig vara sant.Den här blir jag nyfiken på för att variera min läsning lite.

Huldas hus av Anita Salomonsson
Norstedts
Utgivningsdatum: 2020-01-07

Två kvinnoöden som, bokstavligt talat, utspelar sig på samma gårdsplan utanför Burträsk i Västerbotten - utan att egentligen mötas. Sara Sofia bor ensam i en liten stuga sedan hennes mormor gått bort, hon arbetar som piga och hennes liv rör sig i mycket små cirklar mellan torpet, gården och kyrkan. Så en dag påbörjas ett bygge intill hennes stuga, ett stort och märkvärdigt hus reser sig, med stora fönster i norr. Och vad ännu märkvärdigare är - det är en ogift kvinna som flyttar in. En bröllopsfotograf vid namn Hulda, som är tjusig, har sett världen, och på sätt och vis tar den med till byn. Huldas liv och hennes sätt att vara kvinna kommer att påverka, inte bara Sara Sofia, utan även en viss sopåkares unga hustru flera decennier längre fram i tiden. Detta är det gamla Sverige, och ändå relativt nära i tid.Det här är en måstebok för mig som lär beställas rätt snabbt - den femte delen om de sju systrarna. Den ges dessutom ut av det nya förlaget Strawberry Förlag (Petter Stordalens nya förlag) som köpt upp Bazar och då fick med sig Lucinda Rileys böcker. 

Månsystern : Tiggys bok av Lucinda Riley
Strawberry Förlag
Utgivningsdatum: 2020-01-09

Tiggy D'Aplièse verkar besitta en nästintill övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. Hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird, hos den gåtfulle och grubblande Charlie. Där träffar hon även Chilly, en gammal romsk man som bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. Där föddes en flicka vid namn Lucia år 1912 som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid. När Tiggy inser hur hennes liv hänger samman med Lucias, faller många bitar på plats.Jag gissar att den här kan vara lite tung men det är ändå något som lockar.

Norr om gryningen av Nuruddin Farah
Modernista
Utgivningsdatum: 2020-01-10

Gacalo och Mugdi har bott i Oslo i decennier. De har levt ett stillsamt, till stora delar assimilerat liv med två barn. Men sonen Dhaganeh växer upp rotlös och drivs av sin känsla av alienation mot jihadism i Somalia, där han utför ett självmordsattentat.
Med stor tvekan tar sig Gacalo och Mugdi an hans familj. Men när svärdottern kommer till Oslo sveper hon in sig ännu djupare i religionen, medan hennes barn hungrar efter det nya hemlandets plötsliga frihet och överflödande möjligheter. Snart kommer slitningarna inom familjen att få förödande konsekvenser.
Norr om gryningen ligger nära samtidshistorien och utspelar sig mot en bakgrund av verkliga händelser. Det är en överväldigande berättelse om kärlek, lojalitet och identitet - och om frihetens pris när den villkoras av en våldsam historia.


Även om thrillers inte alltid är min grej tycker jag ändå att den här känns intressant. Kanske för att det är en kvinnlig författare?

Farliga affärer av Ellinor Wessel
Bookmark Förlag
Utgivningsdatum: 2020-01-14

Johan Wagner har allt man kan önska sig: ett framgångsrikt bilhandelsföretag, ett lyxigt hus, en vacker fru och tre barn. När han en dag försvinner uppdagas även en älskarinna i den femton år yngre och drivna Emily Tranchell, anställd som regionchef på Porsche.

Inget tyder på att ett brott har begåtts, men den äldre polismannen Thomas Stark blir alltmer övertygad om att något inte stämmer. Emily och Thomas förenas i sitt sökande efter den försvunne bilhandlaren, och beträder därmed en värld som står i bjärt kontrast till den svenska idyllen.

Under några nervpirrande dygn får läsaren följa de tre karaktärerna, som förvandlas till brickor i ett spel orkestrerat av makt och pengar. Farliga affärer är en internationell ekobrottsthriller som bjuder in till bilindustrins extravaganta företagarvärld. Det är en fartfylld spänningsroman med lika stort fokus på action som relationer.

Jag är lite kluven till den här. Jag har gillat flera historiska deckare men är lite osäker på vad jag tycker om att det är H.C. Andersen som är huvudpersonen.

Mordet på en sjöjungfru av Thomas Rydahl, A J Kazinski
Bokförlaget Polaris
Utgivningsdatum: 2020-01-15

Köpenhamn 1830-tal. Staden plågas av fattigdom, sjukdom och politisk oro. Polisen står handfallen och avskyvärda brott förblir olösta. När den unge författaren H.C. Andersen anklagas för ett bestialiskt mord måste han själv försöka hitta den riktige mördaren och lösa mysteriet för att inte bli oskyldigt dömd.

Till sin hjälp har H.C. Andersen sin berömda näsa för grymhet och en intuitiv kunskap om psykologisk profilering.

Det tredje delen i Doggerland där jag redan lyssnat på del ett och två och gärna fortsätter.

Mellan djävulen och havet av Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand
Utgivningsdatum: 2020-01-20

Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Irriterande vacker och outhärdligt god trollbinder hon alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött.
Nästa morgon är Luna försvunnen.
Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden.
Under några ovanligt varma vårveckor ställs kriminalinspektör Karen Eiken Hornby inför val som innebär skillnaden mellan liv och död både för hennes egen och för andras del. Val som tycks omöjliga.
"Mellan djävulen och havet" är tredje delen i den hyllade serien om Doggerland, ett fiktivt land mellan Storbritannien och Skandinavien.Jag var egentligen inte jättebegeistrad av Sanningen om fallet med Harry Quebert men går ändå igång på beskrivningen "En klassisk pusseldeckare".

Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker
Bokförlaget Forum
Utgivningsdatum: 2020-01-22

En klassisk pusseldeckare av författaren till succén "Sanningen om fallet Harry Quebert". I slutet av juli 1994 drabbas staden Orphea i Hamptons av någon fruktansvärt: borgmästaren och hans familj skjuts ihjäl. Två unga poliser löser brottet, men tjugo år senare kontaktas en av dem av journalisten Stéphanie Mailer som grävt i fallet och påstår att man dömt fel gärningsman. När Stéphanie försvinner under mystiska omständigheter inser polisen att hon hade rätt och de tvingas ta upp fallet igen ...

En ny deckarserie som utspelar sig i Australien, dock med en svensk författare. Jag har inte läst något av henne tidigare men hon verkar mest ha skrivit ungdomsböcker. Hon har studerat i Australien men även jobbat som kriminalreporter i Sverige.

Nämn inte de döda av Christina Wahldén
Bokförlaget Forum
Utgivningsdatum: 2020-01-22

Första delen i serien om den australiske polisen Bluey och den svenska konststudenten Greta. När Greta lämnar Sverige för att komma över ett trauma väljer hon att åka till Australien och staden Darwin i Norra Territoriet. Men våldsbrottsligheten stiger i trakten under den varma, fuktiga tid som föregår regnperioden, och det lugn som Greta söker uteblir när hon hittar en död kvinna från ursprungsbefolkningen på stranden. Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey som tvingas omvärdera allt han tror sig veta om sig själv och hur världen fungerar ju närmare han kommer lösningen på fallet. Vad har egentligen hänt kvinnan? Rör det sig om en krokodilattack eller finns det mörka motiv bakom hennes död? "Nämn inte de döda" tar dig långt bortom det förväntade, till en tropisk värld som känns både främmande och välbekant.Det här är tredje delen i serien om Adam Fawley. Den verkar egentligen för otäck för mig men något i den här boken väcker ändå nyfikenhet.

Ingen utväg av Cara Hunter
Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsdatum: 2020-01-23

Det är ett av de grymmaste fallen som DI Fawley någonsin utrett.

Det är jul och två barn har precis burits ut från resterna av ett brinnande hus i norra Oxford. Minstingen, Zachary, är död, och hans storebror Matty kämpar för sitt liv. Barnen verkar ha lämnats ensamma - deras mamma syns inte till och deras pappa, som är på konferens i London, svarar inte i telefon.

När nya bevis uppdagas besannas DI Fawleys värsta farhågor. Allt tyder på att detta var en mordbrand, men vem skulle ha motiv att mörda två små barn? Medan pojkarnas föräldrar lyser med sin frånvaro jobbar Fawley och hans utredningsgrupp närmast maniskt med utredningen av denna tragedi.

Men vad är det egentligen som hänt? Varför lämnades barnen utan tillsyn? Var är deras mamma, och varför går deras pappa inte att nå?
Efter många års uppehåll kommer nu den nionde boken i serien om Claes Claesson och hans fru Veronika. Jag var inte så imponerad av den förra boken som jag läste 2012 men har älskat hennes sjukhusserie och vill därför läsa den här.

De drabbade av Karin Wahlberg
Wahlström & Widstrand
Utgivningsdatum: 2020-01-24

Sjukvårdsstrategen Carolina Broms hittas död i en enslig sommarstuga utanför Dalby i den skånska bokskogen. Ett kallblodigt överfall. Hon har dessutom Fentanyl i kroppen. Vilka kände till att hon var där och vem av dessa har anledning att leta upp henne i stugan och varför? Kommissarie Claes Claesson och Veronika Lundberg har flyttat till Lund - nytt bo, ny tillvaro. Claes försöker göra staden på slätten till sin medan han leder sin första mordutredning på nya arbetsplatsen och Veronika möter sina utmaningar på kirurgkliniken i Malmö. Samtidigt oroar de sig över att dottern Klara har svårt att finna sig tillrätta i sin nya klass. Vi möter även strävsam sjukhuspersonal och cancersjuka patienter och anhöriga, som pendlar mellan hopp och förtvivlan.Relationsromaner är ofta intressanta.

Vuxna människor av Marie Aubert
Wahlström & Widstrand
Utgivningsdatum: 2020-01-28

Ida är arkitekt, barnlös och i sin bästa ålder men sista tiden har den biologiska klockan börjat ticka. För säkerhets skull har hon undersökt möjligheten att frysa ned ägg för när hon träffar den rätte i framtiden. Nu är det sommar och Ida tar bussen till sin barndoms paradis för att fira sin mammas 65-års dag. Vid stugan väntar också Idas lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är som uppbyggt för några härliga dagar med familjen om det inte vore för Martas strålande nyhet. "Vuxna människor" är en roman om luggslitna familjeband, avundsjuka och skammen över en oälskad tillvaro.Jag vill gärna blanda in läsning från olika delar av världen men är inte jättebra på att verkligen göra det. Men den här känns som en bok jag gärna läser.

Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata
Lind & Co
Utgivningsdatum: 2020-01-30

Redan som barn var Keiko Furukura annorlunda. Nu är hon 36 år, har aldrig haft en pojkvän och har jobbat i den lilla närbutiken i arton år.
Hennes föräldrar är oroliga och önskar att hon skulle skaffa sig ett riktigt jobb. Och hennes vänner undrar varför hon inte träffar någon och gifter sig. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening, och hon tänker inte låta någon eller något komma emellan henne och närbutiken.

6 kommentarer:

 1. Kommer en hel del nytt som vanligt på våren.... Jag är nyfiken på Karin Wahlbergs bok, läst de andra i den serien och tyckte om den. God jul eller god fortsättning kanske en ska säga nu... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nyfiken på om Karin Wahlbergs stil ändrat något nu när hon pausat serien och skrivit annat. Och God fortsättning :).

   Radera
 2. Du har med flera av dem som jag kikade på, men bestämde mig för att inte ta med :) God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning till dig också! :)

   Radera
 3. Ja, det kommer en del spännande i januari. Kul!

  SvaraRadera