måndag 30 december 2019

Avdelningen för känsliga brott av Alexander McCall Smith

Boken kändes så udda att jag var tvungen att lyssna på den!

Handling: Inom det svenska rättsväsendet betraktas vissa fall som särskilt svåra och egendomliga. För att utreda de brotten finns en specialgrupp inom polisen i Malmö Avdelningen för känsliga brott. Det här är deras berättelser.

Det första fallet är ett tämligen enkelt ärende och gäller en man, knivhuggen i baksidan av knät. Vem begår ett sådant brott och varför? I nästa fall försvinner en ung kvinnas imaginära pojkvän. Men hur söker man efter en person som inte finns? Till slut avslöjas otäcka hemligheter i fullmånens ljus, hemligheter som i dagsljus kanske inte verkar fullt så övernaturliga.

Inget fall är för udda, för komplicerat eller för betydelselöst för gruppen att lösa. Storyn Avdelningen för känsliga brott är en fullspäckad fars skriven av en sann mästare.



Här i Sverige är nog Alexander McCall Smith är mest känd för sin serie om Damernas detektivbyrå. Jag har läst ett antal av böckerna för länge sen men slutade vid något tillfälle. Jag vet att jag testat någon mer serie men att den inte alls föll mig i smaken. Och nu har han börjat med ytterligare en ny serie som utspelar sig i Malmö av alla ställen. Och just det kändes så udda att jag bara var tvungen att lyssna på den. Författaren har varit i Sverige vid några tillfällen men det känns inte som det hänt särskilt ofta.

Alla som läst hans böcker sen tidigare vet att böckerna inte speglar verkligheten på något exakt sätt. Och det blir väldigt tydligt när den utspelar sig i ens egna land. Att ha en polisenhet för känsliga brott i Sverige känns udda bland annat. Eller när Janssons frestelse diskuteras och ordet jul inte alls förekommer i konversationen blir det riktigt konstigt. Enligt en artikel hade författaren bara googlat fram lite vanliga svenska rätter och tagit med den. Detsamma om namnen i boken.

Några av brotten hade lika gärna kunnat lösas av en detektivbyrå istället men nu har eftersökarna polismandat istället när de gör sina utfrågningar. Men brotten är av varierande slag. Det sista av det kändes mest framhastat och snabbt avslutat med mer antaganden än verkliga bevis. Men brottet i sig var ändå så udda så det gjorde inget.

Boken är lättlyssnad/lättläst och jag roades medan jag lyssnade så jag kommer säkert fortsätta med den här serien. Och spendera delar av tiden med att se var efterforskningen gick fel. Eller saknades...

Betyg 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar