lördag 27 augusti 2011

Janusstenen av Elly Griffiths

En snabbläst deckare med ett trevligt återseende!

Handling: Vid en utgrävning i Norfolk hittas ett skelett, till synes begravt under en vägg. Ruth Galloway kallas till platsen som arkeologisk expert. En av hennes första teorier är: ett offer till guden Janus. Under romartiden var det nämligen under just väggar och dörrar som man begravde offren till denne gud.

Inom kort kallas Ruth även till en byggarbetsplats i Norwich. Ännu ett skelett har dykt upp, men denna gång verkar det ha tillhört ett barn. Även detta skelett återfinns under en husvägg, men det är inte det mest makabra. Skelettet saknar nämligen huvud.

På byggarbetsplatsen visar det sig att det tidigare har funnits ett barnhem där, drivet av den katolska kyrkan. Men varför verkar den nuvarande ägaren så stressad av att man har hittat mänskliga kvarlevor och varför denna koppling till romersk mytologi?

Till råga på allt har Ruth Galloway blivit gravid, och kriminalkommissarie Harry Nelson är den lycklige fadern. Nelson som har fru och barn där hemma. Dessutom verkar någon försöka skrämma Ruth från att fortsätta arbetet med utgrävningarna. Någon vill att hon ska lägga av. Men vem?


Eftersom många bokbloggare redan hunnit läsa den här och blogga om den så var jag beredd på att den inte skulle vara lika bra som den första. Och jag instämmer. Men de flesta är överens om att det är trevligt att få återse Ruth Galloway och även här instämmer jag.

Boken är helt ok och när man väl börjat läsa är det svårt att släppa den. Men den lämnar inget bestående intryck efter sig mer än att man gärna vill veta hur det ska gå för Ruth i fortsättningen. Själva deckargåtan i sig kommer att vara svår att komma ihåg om några månader. Samtidigt finns det så mycket potential i och med Ruths yrke så jag hoppas att det kommer att komma bättre delar.

Betyg 3 av 5

4 kommentarer:

 1. jag tycket likadant. att visst jag kunde fortsätta läsa den och det var spännande. men den lämnade inget riktigt intryck. Kul att någon annan tycker det.

  SvaraRadera
 2. Cecilia: Det är en av de intressanta sakerna med bokbloggvärlden, att man kan hitta personer med liknande boktycke. :-)

  SvaraRadera
 3. Jag har precis börjat på den. Gillade den första boken mycket. Jag får se om jag instämmer med er sedan.

  SvaraRadera
 4. Västmanländskan: Det är alltid bra att inte ha allt för höga förväntningar. :-)

  SvaraRadera