söndag 20 juni 2010

Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson

En vacker roman som berör.

Handling: I ett litet samhälle på den isländska västkusten sker de märkligaste ting. En direktör för den lokala textilfabriken ger upp allt, börjar drömma på latin och ägnar sig åt studiet av stjärnorna. Kjartan och Kristin kan inte betvinga sin förbjudna kärlek trots att de lever i varsitt lyckligt äktenskap. Den unge, sköre Jonas tvingas en dag skära ned sin far, kraftkarlen Hannes, från repet denne hängt sig i när saknaden efter hustrun blev för stark.

Den handlar om lycka och olycka, kärlek och otrohet, fattig och rik. Den handlar om vanliga människor och om ovanliga människor som alla bor i ett litet ensligt samhälle på Island. Invånarantalet är litet men personligheterna är många.

Den är lätt poetisk skriven så det var ingen bok jag snabbläste. Däremot hade jag lite problem att komma in i den. Historien om astronomen fångade mig inte men däremot de flesta andras historier. Och när jag väl fastnat så ville jag läsa så ofta jag kunde. Han sätt att beskriva personernas känslor gick ibland rakt in i hjärtat. För mig var den helt klart läsvärd.

5 kommentarer:

 1. Tyckte också väldigt mycket om den!

  SvaraRadera
 2. Jag gillar ju Island men är lite tveksam till om det här är en bok för mej...

  SvaraRadera
 3. Lilla O: det var bland annat din recension som fick mig att vilja läsa den.

  Boksnoken: Vissa delar gick trögt för mig men vissa var jag helt inne. Men det är svårt att veta om den passar dig :-).

  SvaraRadera
 4. Den här ligger i bokpaketet och väntar på posten - ser fram emot den!

  SvaraRadera
 5. Bea: Kul! Jag får en myskänsla när jag tänker tillbaka på den trots att inte allt var trevligt.

  SvaraRadera