tisdag 1 juni 2010

Skendöd av Tess Gerritsen

En riktigt spännande deckare från första sekund!

Baksidestext: Just när obducenten Maura Isles ska lämna jobbet för dagen tycker hon sig höra ett ljud inifrån kylrummet på bårhuset. Rörde sig något där inne? I panik söker hon igenom liksäck efter liksäck, för att i en av dem upptäcka en kvinna - som stirrar på henne.

I ilfart förs den skendöda kvinnan till sjukhuset. När hon återhämtat sig skjuter hon ihjäl en säkerhetsvakt och tar sex personer som gisslan. En av dem är den höggravida kriminalpolisen Jane Rizzoli.

Maura försöker tillsammans med Janes man, FBI-agenten Gabriel Dean, ta reda på mer om den desperata kvinnan. Vem är hon, vad har hon för motiv?

Fallet utvecklar sig till något ännu värre än ett traditionellt gisslandrama. Mörka hemligheter avslöjas och det är bara Jane, som i sin fångenskap börjat få värkar, som förstår hur det hela hänger ihop.

Till en början påminde den här om Box 21 av Roslund & Hellström. I den här kommer kvinnan till bårhuset först men tar gisslan på sjukhuset. I Box 21 kommer kvinnan direkt till sjukhuset men tar sen gisslan på bårhuset. Men efter ett tag finns det inte många likheter.

Tempot är riktigt snabbt i boken. Karaktärerna är lätt hårdkokta trots att Jane Rizzoli håller på att föda barn. Hon får sen inse att det inte är helt lätt att vara mamma till en baby och samtidigt en superpolis. Men hon försöker!

Jag är lite kluven till den här typen av deckare. Den var verkligen jättespännande men det finns inget djup i den. Så vill man ha en rafflande spännande historia så ska man definitivt läsa den, och då är det väldigt läsvärd. Vill man ha något djupare så finns det bättre böcker. Eller så blandar man vilt! Jag kommer i alla fall läsa nästa bok av författaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar