söndag 22 maj 2011

Vinterstaden av Arnaldur Indriðason

Jag går på kurs den här veckan och får därför ca 1,5 timmes extra lästid varje dag. Jag har dessutom valt att läsa lite deckare nu med huvudpersoner som jag redan läst om tidigare vilket gjort att jag kommit in i böckerna direkt.

Handling: En kall januarikväll kallas polisen till en betongförort i Reykjavik där ett lik hittats mellan höghusen. En mörkhyad, tioårig pojke ligger där framstupa i en blodpöl, fastfrusen i isen. Pojken har stuckits i magen med något vasst föremål och lämnats att dö i den kalla vinternatten. Ett fruktansvärt brott verkar ha begåtts.


När Erlendur kommer till platsen är pojkens äldre halvbror Niran försvunnen, och man tror att han har med mordet att göra. Erlendur & co börjar utredningen, bland annat vid den skola där båda bröderna var elever. Det visar sig att en av lärarna är känd för att vara en aggressiv rasist, och misstankar riktas även mot honom. Det har förekommit en del knarkhandel i området, inte långt från den plats där Elías hittades. Man tror att det kan finnas kopplingar till langning och jagar rätt på en knarkare som bor i området och tidigare gripits för misshandel. Han visar sig ha alibi, men kommer med halvkvädna visor om en pedofil som synts till i området.


Polisen börjar utreda fallet och ut ur mörkret och snöyran stiger så småningom en bild av händelser som är ännu dystrare än en vinternatt vid polcirkeln.
 
Det var ett tag sen jag läste boken innan den här om Erlendur och hans kollegor. Däremot blir jag lite trött på Erlendurs otillgänglighet ibland i sitt privata liv. Jag hoppas verkligen att han hinner öppna sig lite mer innan Arnaldur Indriðason tröttnar på honom.
 
Själva kriminalgåtan låg på en precis lagom nivå för mig och som lika gärna kunde ha utspelat sig här i Sverige. Jag tycker också mycket om att läsa om Islands speciella miljö och dess gamla sagor och Arnaldur Indriðason är duktig på att ge bra miljöbeskrivningar. Nu får jag se hur mycket nästa bok ger (Frostnätter) som inte finns i min ägo än men som lär införskaffas på något sett under året.

3 kommentarer:

 1. Indridasson är en av mina favoriter :)

  SvaraRadera
 2. Håller med Västmanländskan, Indridason är en av mina favoriter också. Gillar att läsa om Island eftersom jag själv bott där. Frostnätter var dock inte hans bästa bok (hoppas att jag inte förstör dina förväntningar på nåt vis nu).

  SvaraRadera
 3. Västmanländskan: Ja, han är bra!

  Boksnoken: Det är nog bara bra att inte ha för höga förväntningar om den bara var halvbra (för jag kommer ändå läsa den). :-)

  SvaraRadera