tisdag 31 maj 2011

Den glömda trädgården av Kate Morton

Om man som yngre gillade Den hemlighetsfulla trädgården så lär man gilla Den glömda trädgården som vuxen. Det finns några likheter förutom att den här boken är så mycket mer.

Handling:
1913
En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen.
1975
På sin ålders höst företar Nell OConnor den långa resan från hemlandet Australien till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.


2005
När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där.


Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien.
 
En spännande delvis historisk roman som jag snabbt kom in i. Trots att man följer tre olika tidsperioder så har man inga problem att särskilja dem. Tyvärr så tycker jag boken tappar mot slutet. Vad som faktiskt hände 1913 blir mer och mer självklart och slutet upplever jag därför som långdraget med lite onödiga missförstånd.
 
En nackdel om man köper pocketboken är att texten är väldigt liten så man får inte vara allt för trött när man läser boken. Men trots det så tog det inte många dagar att slutföra den. Så när man väl  är igång med boken så bortser man från textens storlek.
 
Betyg 3+ av 5

6 kommentarer:

 1. Jag har precis beställt den boken och bara längtar till jag får sätt tänderna i den.

  SvaraRadera
 2. Bokstödet: Jag förstår det. Hoppas du tycker om den.

  SvaraRadera
 3. Jag har nyss läst boken och gillade den. Jag hade svårt med alla byten av tidsepoker till en början men lärde mig att uppskatta dem under tiden.

  SvaraRadera
 4. Boklusen: Jag förstår vad du menar. Som tur vad var bytena rätt tydliga i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig om att texten var väldigt liten, dock har jag inga svårigheter med det. Men flera kanske drar sig för att läsa den på grund av det. Jag gillade boken och den fick 4+ utav mig.

  SvaraRadera
 6. Cicci: För mig var det mer så att den lilla texten gjorde att jag drog mig för att läsa boken men när jag väl var igång så flöt det på.

  SvaraRadera