söndag 31 juli 2011

Misstro av Ian Rankin

Den första boken om Ian Rankins nya hjälte Malcolm Fox.

Handling: Malcolm Fox arbetar med polisens internutredningar. Det innebär att han undersöker anklagelser mot andra poliser. Fox är frånskild, barnlös och över huvud taget ganska ensam. Han har tidigare haft problem med spriten men är numera helnykterist.

Polisen Jamie Breck misstänks för att sprida barnpornografi på internet, och Malcolm Fox får i uppdrag att undersöka om det ligger någonting i anklagelserna. Den som informerar honom är Annie Inglis på avdelningen för brott mot barn.

Fox blir intresserad av Annie Inglis, både förälskad och alldeles för nyfiken, och gör saker han inte borde göra.

Malcolm Fox har en syster, Jude, vars pojkvän Vince verkar vara en brutal typ. Fox tycker oreserverat illa om Vince och är övertygad om att denne regelbundet misshandlar hans syster.

När Vince en dag hittas död får ingen mindre än Jamie Breck utreda fallet, och Fox får anledning att kontakta honom. Men när Fox lär känna Jamie Breck lite närmare förändras hans bild av honom.


För många år sen läste jag Ian Rankins böcker om Rebus men någonstans på vägen så förlorade vi kontakten. Under några år hade jag väldigt lite tid för läsning och jag tror att det var då det skedde och eftersom jag inte vet var jag slutade och inte haft tillräckligt sug så har det inte blivit mer än så. Men nu när det kom en ny serie så ville jag passa på.

Själva Malcolm Fox lyckades inte få mig helt såld och jag tyckte själva historien blev lite väl komplicerad och omständig. Men samtidigt var det omväxlande att få följa en polis som jobbar med internutredningar vilket känns lite nytt och jag kommer definitivt ge Ian Rankins nya huvudperson en ny chans.

Betyg 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar