onsdag 20 juli 2011

Från mörker till ljus av Baby Halder

Om att växa upp under fattiga omständigheter i Indien.

Handling: I Från mörker till ljus berättar Baby Halder om sitt liv som flicka och ung kvinna i Västbengalen och New Delhi i Indien. Vid tolv års ålder gifts hon hastigt bort med en vuxen man. Innan hon fyllt fjorton får hon sitt första barn. Hon har själv fått gå några år i skolan och kan läsa och skriva lite grand. Nu kämpar hon för att hennes barn ska få en ordentlig skolgång och ett drägligt liv. Efter ett hårt liv i de fattiga delarna av staden Durgapur tar hon med sig barnen och reser till Delhi. Mannen har misshandlat henne en gång för mycket.
När hon i trettioårsåldern skriver denna starka berättelse om sitt liv är hon en ensamstående trebarnsmor och arbetar i andra människors hem. En av hennes arbetsgivare upptäcker förvånat att tjänsteflickan kan läsa hon står och smygläser i böckerna hon ska damma. Han uppmuntrar henne att skriva om sitt liv.
Det här är en bok som jag hittade på biblioteket och lånade nu under sommaren. Man ska inte läsa den här om man förväntar sig något litterärt mästerverk på något sätt utan den här boken är skriven med mycket enkla ord och ibland med förvånansvärd lite inlevelse. Men det gör också att boken känns äkta och att Baby trots smärta krasst konstaterar att så är hennes liv och hon gör det hon kan för att få det bättre.

Jag har nu under året läst tre böcker som handlar om Indien på helt olika sätt. Först läste jag Mr Alis äktenskapsbyrå som med humoristisk ton beskrev det nutida Indien men med en allvarlig underton. Häromveckan läste jag ut Janesh Vaidyas I det sista regnet som beskriver mystiken i Indien och om vilken visdom som där finns. Den här boken gav en bild åt det fattiga Indien och hur det är att växa upp där när ens föräldrar inte finns på det sätt som barnen behöver. Det visar vilket otroligt komplext land Indien är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar