måndag 30 april 2012

De största vatten av Arne Dahl

Återigen en spännande deckare av Arne Dahl!

Handling: I ett kök i en av miljonprogrammets förortslängor sitter fem utvisningsdömda afrikaner. En stund senare gör de inte längre det. Strax därefter tar sig en snuvig inbrottstjuv in i en lägenhet på Södermalm. Det visar sig inte bli ett riktigt vanligt inbrott.

I och med att dessa båda dörrar öppnas sveper en stank från det förgångna in över ""Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art"", mer känd som A-gruppen. Inte minst drabbar den kriminalinspektör Kerstin Holm, som finner sig alltmer personligen indragen. Långsamt tvingas hon allt närmare de allra blindaste fläckarna i sitt förflutna.Återigen startar boken med flera brott som hamnar på A-gruppens bord. Den här gången dras även Interna in i ett av brotten och Paul Hjelm möter återigen Grundström (från Misterioso). Spänningen är hög hela tiden och olika samhällsproblem dras in i handlingen. Ett av de stora problemen lyftes upp mycket av pressen då boken skrevs men är så vitt jag vet tyvärr fortfarande aktuellt. Därför känns också boken modern fortfarande.

Just sättet att beröra stora samhällsproblem påminner mycket som Roslund & Hellström men i Arne Dahls böcker är det fortfarande A-gruppen som står för behållningen medan i Roslund & Hellströms böcker är det själva samhällsproblemet och konsekvenser kring det.

Det enda man möjligtvis kan klaga på och som sänker trovärdigheten lite är att A-gruppens brott har en förmåga att hänga ihop med varandra. Men eftersom böckerna är så oerhört bra för övrigt så bortser jag från det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar