måndag 30 april 2012

Det som vilar på botten av Varg Gyllander

Varg Gyllanders tredje bok.

Handling: Ulf Holtz kallas mitt i natten ut till Ålandsfärjan M/S Vega. En man hittas mördad i fartygets spa-avdelning och det är först oklart om det är finsk eller svensk polis som ska leda utredningen. När den första förvirringen har lagt sig, börjar Ulf säkra brottsplatsen och påbörjar snart en mor-dutredning. Färjan går tillbaka till Stockholm och blir liggande vid kajen medan Ulf förhör besättningen och försöker bringa klarhet i mordet. Samtidigt jobbar Pia Levin med en mycket obehaglig utredning: en hel familj hittas döda och man misstänker att det rör sig om ett utvidgat självmord där mamman har mördat sin familj och därefter tagit sitt eget liv. Pia tycker dock att det är saker som inte stämmer och börjar på egen hand utreda fallet. Utredningen blir plågsam för Pia Levin som vägrar ge sig och sakta går mot en oundviklig kollaps.


Varg Gyllander har så mycket potential. Han är väldigt kunnig och har valt att skriva om huvudsakligen två kriminaltekniker. Själva upplägget känns spännande och har har lite sidohistorier som vidgar ens världsbild. Ändå räcker det inte ända fram. Storyn är seg och omständligt berättad och fylls av triviala vardagsdetaljer istället för levande miljöbeskrivningar alternativt mer handling. Personligen stör jag mig på Ulf Holtz karaktär men å andra sidan känns han som en vanlig person, en lite äldre man som man faktiskt skulle kunna ha i sin närhet. Pia Levin blev lite mer levande för mig och det blir intressant att se hur hon kommer att vara i nästa bok.

Uppläsningen gjordes av Magnus Roosmann som jag normalt tycker gör ett bra jobb i deckare med en snabb handling. Men här blir det periodvis lite väl långa pauser mellan meningarna när det tempot i boken är extremt lågt. Men när bokens tempo ökade på slutet så flöt uppläsningen på bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar