måndag 17 september 2012

Vattenänglar av Mons Kallentoft


Ytterligare en ny omgång med Malin Fors!

Handling: Kriminalinspektör Malin Fors är våldsrotelns stjärna. Envis och skicklig, intuitiv och intelligent. Besatt. Ständigt på flykt från sig själv, ständigt uppslukad av arbete.

En septemberonsdag kallas hon till en villa i ett av Linköpings finare områden. Ett gift par har hittats döda i sin jacuzzi. Nakna och isblå i ett vatten som inte längre är genomskinligt klart. Deras femåriga adoptivdotter Ella är försvunnen och ett intensivt sökande inleds. Är flickan vid liv och har förts bort? Eller har hon försökt rymma från mördaren och drunknat i Stångån?

Medan tunga regnmoln vakar över staden dras Malin Fors och hennes kolleger in i ett fall där gränserna har blivit otydliga. Mellan döda och levande, mellan gott och ont. Utredningen tvingar henne att konfrontera sina egna demoner, och till slut kan hon inte längre stå emot begäret att låta alkoholen sudda ut verkligheten. Men hon vet att hon inte får ge upp. Hon kan inte svika Ella. Hon måste hitta henne och den som dödade hennes föräldrar.


Två gånger har jag sagt farväl till Malin Fors och två gånger har hon kommit tillbaka. Först efter serien som skulle handla om de fyra årstiderna och sen efter boken Den femte årstiden. Nu är hon tillbaka i en serie om de fyra elementen som antagligen kan bli fler vid behov. Men jag klagar inte, jag gillar Mons Kallentofts böcker om poliserna i Linköping.

Malin Fors gör inte livet enkelt för sig och att vara nykter alkoholist när det svänger kring henne gör inte saken bättre. Hennes dotter börjar gå sina egna vägar vilket väcker en del känslor hos Malin.

En sak jag uppskattar i den här boken är att vi läsare är lika okunniga om adoptivdottern Ellas försvinnande som poliserna. Det gör det hela mer verkligt för mig och ökar förståelsen för polisernas arbete att det inte är så lätt att lyckas hitta lösningen snabbt eller alls i vissa fall. Det enda man har en känsla av är att hon inte är död men säker är man inte.

I boken finns även ett moraliskt dilemma som jag var rätt osäker på hur Mons Kallentoft skulle lösa... men det känns som han fick till det på ett bra sätt. Det är ytterligare ett plus när en bok får en att fundera på olika sakfrågor och dilemman. Vad är rätt och vad är fel och går det att rätta till något som blev fel?

Uppläsare är Torsten Wahlund och han är en av mina absoluta favoriter och som vanligt gör han ett ypperligt jobb. Av en slump insåg jag dessutom att jag sett honom på tv ett antal gånger när han var betydligt yngre och spelade Peter i Saltkråkan (Malins man).

2 kommentarer: