söndag 5 januari 2014

Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Så var sista delen utläst tråkigt nog...

Handling: Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.

Jag hade problem med att komma in i boken Eld eftersom det hunnit gå cirka ett år sen jag läste Cirkeln. Det var alldeles för många personer som jag inte kom ihåg tillräckligt bra. Samma problem uppstod här eftersom det hann gå ännu längre tid sen jag läste Eld och det dessutom var två böcker att komma ihåg. Så det tog cirka två hundra sidor innan jag verkligen var fast och bara ville läsa på.

Då hade jag istället svårt att släppa boken och fanns mitt bland alla tonårsproblem samtidigt som dagen då porten måste stängas närmade sig. För hur ska egentligen porten stängas? Flera av de ursprungliga häxorna är ju döda. Kan de ersättas med andra? Och vilka i så fall? De får motstridiga råd och direktiv samtidigt som rådet bygger upp något i Herrgården.

Det är inte lätt att skriva om Nyckeln för det händer så mycket och det är också väldigt lätt att avslöja för mycket. Det var inte total njutning att läsa Nyckeln men jag känner i gengäld en större tomhet än vanligt nu när serien är slut. Slutet känns ändå i det stora hela bra. Det var inte lätt att veta hur författarna skulle göra här och det hade kunnat gå betydligt sämre.

5 kommentarer:

 1. Emmy fick denna i födelsedagspresent men har inte hunnit läsa den än (hon fick många böcker, både i födelsedagspresent och i julklapp :-) ). Jag har läst Cirkeln men tyckte inte tillräckligt mycket om den för att vilja läsa Eld och Nyckeln...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är nog rätt tunga att läsa om inte intresset finns med tanke på längden. Hoppas Emmy tycker om den i alla fall.

   Radera
  2. Ja, den här var ju jättetjock. Emmy älskade de två första så hon kommer nog att gilla denna också, och hon är van att läsa tjocka böcker :-).

   Radera
 2. Jag har precis börjat på Nyckeln.. Tur att den är så tjock, för jag vill inte att den ska ta slut! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är ju alltid lite kluven när man läser en bra bok. Man vill veta hur det går samtidigt som man inte vill att den ska ta slut. Underbart lyxproblem.

   Radera