söndag 26 januari 2014

bubble av Anders de la Motte

Sista spännande delen...

Handling: Sex månader har gått och HP har fått ett uppdrag, ett sista uppdrag på mer än ett sätt. Under tiden gör Rebecca karriär inom PayTags växande IT-imperium.
Medan Stockholm ännu en gång rustar för prinsessbröllop hamnar syskonen allt mer på kollisionskurs och det blir svårare än någonsin att skilja vän från fiende. Om nu inte fienden är en vän? En nära vän...

Små eller stora har alla typer av bubblor en sak gemensamt. Förr eller senare kommer de allihop att spricka...

Eftersom jag läst de tidigare två böckerna ville jag självklart läsa avslutningen av trilogin. Precis som de tidigare böckerna är tempot mycket högt. Styckesindelningen påminner lite om vissa långtidssåpor där man klipper precis när det blir lite spännande. Styckena är korta men eftersom man bara följer HP och Rebecca så behöver man inte läsa länge innan man får fortsättningen.

Jag hade lite problem att komma in i boken. HP:s situation när boken börjar är kanske inte så jätterolig. Men en bit in så vänder det rejält och jag har svårt att släppa boken.

Jag kan inte säga att jag kommer Rebecca eller HP särskilt nära och det är nog det som gör att jag inte faller totalt för böckerna.

Hela serien väcker många tankar om nätet som används väldigt mycket nu för tiden och snart är omöjligt att klara sig utan. Som författaren skriver i sina eftertexter så samlade Stasi förr i tiden in det som vi idag frivilligt uppger på Facebook, bloggar och mängder av andra ställen. Och lägger man därtill till alla betalningar vi gör, alla surfningar vi gör så kan man kartlägga många personer rätt rejält och hitta svagheter för att utnyttja dem.

En av böckerna går också in på hur tillförlitlig informationen är - eller inte behöver vara. Det får mig att inse att dagens lärare har det betydligt tuffare med alla elevarbeten för hur ska eleverna klara av att förstå vad som är fakta. Detta problem finns såklart överallt och kan utnyttjas av många (till exempel inom ekonomi och politik).

Min stora behållning av denna serie är just IT-delen och farorna som finns i cyberspace. Just den lite annorlunda problematiken gör att den här serien kommer att hänga kvar lite mer än många andra deckarserier.

2 kommentarer:

  1. Har bara läst första boken. Gillade den så jag köpte de två andra, men har inte hunnit läsa dem ännu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är bra men inte helt i min smak. Men eftersom de är så lättlästa flyter det på bra ändå.

      Radera