söndag 27 april 2014

Jakten på Kapten Klänning av Jonas Trolle

Mycket spännande från en polis perspektiv!

Handling: I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid.


Jag läser en hel del deckare och att få läsa om ett verkligt fall ur en polis perspektiv är rätt skönt, snudd på befriande. Litterärt sett så finns det visserligen förbättringspotential. Men det är inte därför jag valt att lyssna på boken utan det är för att jag vill få den här historien berättade från just polisens perspektiv. Hur jakten och sökandet gick till och även hur det kan påverka dem som personer att jobba med den här typen av brott.

Nu fanns det stunder då jag verkligen önskat att jag valt att läsa den istället för att lyssna. Det var riktigt vidrigt att lyssna på hur han utnyttjade och plågade unga tjejer och att i detalj få veta vad han gjorde med dem och vad han ville att de skulle göra med honom. Det utan att kunna skumma texten men å andra sidan kommer nog den här boken hänga kvar extra länge just på grund av det.

Det man inte får svar på är varför Göran Lindberg blev den han blev eller när det kom. Jonas Trolle har inte intervjuat honom utan boken är hans version av fallet inklusive förklaringar till rättegången och varför vissa saker inte kunde bevisas.

Trots att språket inte riktigt flyter så är den här boken mycket läsvärd. Det är ett exceptionellt fall och det har verkligen hänt.

Uppläsningen gjordes av Martin Wallström vilket fungerade bra för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar