söndag 27 april 2014

Trettiotre tänder av Colin Cotterill

Andra delen om doktorn och coronern Siri Paiboun i Laos...

Handling: Dr Siri Paiboun, en av de sista läkarna som finns kvar i Laos efter kommunisternas övertagande, har utsetts till statscoroner. Han har ingen utbildning för arbetet, men denne självständige sjuttiotvååring har en enastående merit: nyfikenhet. Det gör honom ingenting att han utsätter sig för partihierarkins vrede när han reder ut mystiska mord, för han har de dödas andar på sin sida. 

Dr Siri är en upptagen man som äter middag med den avsatte kungen, går på shamankonferens och räddas av en elefants ande. Samtidigt börjar illa tilltygade lik att hopa sig hemma i högkvarteret i Vientiane. Kan det vara den försvunna björnen från cirkusen, eller är det en vartiger? Dr Siris trogna assistent syster Dtui snokar omkring, men andarna vakar inte över henne som de gör över hennes chef ... Och vad är det egentligen för en varelse som har trettiotre tänder? 


Jag har tidigare läst första och tredje boken i serien och kommer snart köpa den fjärde. Precis som de andra böckerna är boken lättsam. Men  den passar även på att berätta lite om Laos och hur det kunde vara där under slutet av sjuttiotalet och då menar jag inte de övernaturliga inslagen i boken utan politiken och samhället i sig.

Den här gången träffar doktor Siri den avsatta kungen och de samtalar på ett sätt som jag misstänker är till för att ge läsaren mer inblick i Laos historia och att kommunismen kanske inte för med sig så mycket gott som många önskat.

Om man gillar deckare typ Damernas detektivbyrå där man på ett indirekt och humoristiskt sätt får en inblick i en främmande värld så kan den här vara ett passande alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar